Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Jan Hallenberg.
2 av 2
En arméofficer som har anslutit sig till demonstranterna i Kairo skanderar mot presidenten. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

"Militären avgör Mubaraks framtid"

"Splittras armén är det en nationell katastrof"
1:13 min

Det är militären som kommer att avgöra slaget i Egypten, det anser flera bedömare som Ekot talat med.

Robert Rydberg, Mellanöstern- och Nordafrikaexpert på UD säger att en värnpliktsarmé som den egyptiska har svårare att skjuta mot folket:

– Befälen vet att om man vänder sig mot folket, så vänder man sig mot sina egna familjemedlemmar, sina egna vänner.

Det är militärens ställningstagande i den pågående kraftmätningen som kommer att avgöra Hosni Mubaraks framtid, säger Jan Hallenberg, professor i säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.

– Armén i Egypten är oerhört central. Det var väldigt viktigt när en armétalesman i går gick ut och sa på teve att armén inte kommer skjuta på demonstranterna, säger Hallenberg.

– Därefter sa den nye vice presidenten, uppenbarligen på order av Mubarak, att "vi ska öppna en dialog med alla politiska krafter".

– Det här indikerar ju att armén vill bevara stabiliteten så mycket som det går. Samtidigt som den är öppen för förändringar i det egyptiska samhället, och det undergräver ju Mubaraks position.

Militära experter talar om en kluven egyptisk armé, där den yngre generationen är mer öppen för förändringar än den äldre. Det är en beskrivning som Jan Hallenberg delar:

– Jag tror att eftersom yngre egyptiska officerare har tränats så mycket i USA gör att de är mer öppna för en demokratisering än vad kanske det gamla gardet är, som är mer nationalistiskt egyptiska och kommer från den gamla Nasser-traditionerna.

Men trots närvaron av fraktioner inom armén, tror inte Jan Hallenberg på en splittring:

– Splittras de är det också en nationell katastrof. Så det är förmodligen därför som man försöker hitta någon sorts medelväg här: Man är öppen för förändring men under ordnade former, säger Jan Hallenberg på Försvarshögskolan.

Robert Rydberg på UD är optimistisk:

– Det är fortfarande ett känsligt läge och det finns ett utrymme för misstag och missgrepp. Men huvudintrycket är ändå att armén har agerat väldigt försiktigt, väldigt återhållsamt, man kanske är beredd att stödja en fredlig övergång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".