Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillsyn av skolor som startats av pedofildömd

Jan Björklund chockerad av uppgifterna
1:37 min
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör.

Efter avslöjandet att flera friskolor drivs av en tidigare dömd pedofil inleder Skolinspektionen nu en tillsyn. Inspektionen välkomnar utbildningsminister Jan Björklunds initiativ att ändra lagen så att det går att begära utdrag ur brottsregistret vid ansökan om att starta friskola.

I dag kan en friskola byta ägare utan tillstånd från Skolinspektionen. 

– När en fristående skola har startats kan det bli ett ägarbyte och det ger vi inte tillstånd till enligt den lagstiftning som finns. Det kan ju upplevas som ett problem, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler. 

Skolinspektionen kommer i dag eller i morgon att formellt inleda ett tillsynsärende kring de aktuella skolorna. Man kommer att möta ägaren och rektorn, sedan prata med både personal och elever. 

De aktuella skolorna startades efter att ägaren år 2000 fick tillstånd, trots att han nyligen avtjänat ett fängelsestraff för sexuellt umgänge med barn. När mannen 2007 dömdes för nya sexbrott mot barn lät han andra ta över driften för skolorna. 

För att eventuellt kunna dra in tillståndet behöver Skolinspektionen reda ut hur nära den tidigare dömde brottslingen egentligen är verksamheten. 

– Då blir det ju väldigt tydlig påverkan på verksamheten, om en person som är dömd för exempelvis koppleri- eller sexualbrott rör sig på skolan. Det är svagare med en styrelse som är väldigt långt bort från verksamheten. Men det är sådant vi tittar på när vi granskar, säger Ann-Marie Begler. 

Som det ser ut nu har skolan rätt att titta på straffregistret hos personalen på en skola upp till och med grundskolan. Samma regler gäller inte huvudmannen och ägarna. 

Men även om Skolinspektionen fick göra en sådan kontroll när någon ansöker om tillstånd finns fler problem som lagstiftarna kan behöva titta på. 

– En ytterligare komplikation i detta är att när huvudmannen ansöker om tillstånd är det inte säkert att det finns en styrelse klar vid ansökningstillfället. Oftast finns det inte det, säger Ann-Marie Begler. 

Utbildningsminister Jan Björklund säger att uppgifterna om den dömde pedofilen som startat friskolor är chockerande.

Björklund säger till TT att han omedelbart ska ta initiativ till att ändra lagen så att Skolinspektionen ska kunna begära in utdrag ur brottsregistret vid ansökan om att starta friskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".