Volkswagen petar ner Volvo från toppen.

"Kickstart" på året för fordonsindustrin

Volvo V70 nerpetad från tronen
1:59 min

Den globala fordonsindustrin är på väg tillbaka från en djup kris de senaste två åren. Både i Asien och USA och Europa ökar efterfrågan igen. Sverige ligger i topp.

Ökningstakten i svensk fordonsindustri ligger nu konstant på tvåsiffriga procenttal. Januari blev inget undantag. 

Den gångna månaden registrerades 19 244 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en ökning med 24 procent jämfört med motsvarande månad förra året. 

För de båda svenska lastbilsjättarna Volvo och Scania är det goda nyheter att lastbilsregistreringarna ökade med 37,1 procent till 3 139. Båda bolagen har bokslutsrapporter på gång. 

Från branschens sida talar man om en kickstart på det nya året. 

På personbilssidan fortsätter köparna att välja bränslesnålare och mindre koldioxidutsläppande dieselbilar. Marknadsandelen nådde en ny toppnivå på 60 procent årets första månad. 

I januari var det inte en Kinaägd modell från Volvo-PV som var mest såld. En tysk Volkswagen Golf petar ner Volvo V70 från tronen. 

Volkswagens offensiv på den svenska personbilsmarknaden märks också om man räknar ihop de fyra mest sålda bilarna i januari. Ettan Golf och fyran Passat sålde tillsammans 1 680 bilar. Tvåan Volvo V70 och trean V60 sålde 1 695 bilar. Bara 15 bilar skiljer alltså. 

På tisdagsmorgonen kom säljsiffror från Asien som visade på en stark återhämtning även där. Den drivs främst av marknaderna i Kina och Indien. 

Den japanska bilindustrin går bra och exporten är stark men på hemmaplan föll efterfrågan i januari med 21 procent.

I USA ligger förväntningarna högt inför siffrorna som kommer på tisdagseftermiddagen. Prognoserna ligger på en försäljningsökning som kan vara den näst högsta månadssiffran på ett och ett halvt år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".