Autoliv gjorde miljardvinst fjärde kvartalet

Autoliv gör en vinst på knappt 1,5 miljarder kronor före skatt för det fjärde kvartalet. Det var marginellt sämre än väntat.

Bolaget sålde säkerhetslösningar för bilar, till exempel krockkuddar och säkerhetsbälten, för över 12 miljarder kronor.

Autoliv räknar med att öka försäljningen med mer än 10 procent i år.  

– Det är en ökad bilproduktion runtom i världen och en tillväxt på tillväxtmarknaderna. Dessutom ökar försäljningen av premiumbilar i Europa. I Nordamerika har vi en fortsatt tillväxt, säger Autolivs vd Jan Carlson. 

Vilka är de största svårigheterna för er 2011? 
– De stora utmaningarna är naturligtvis att hantera kostnadsökningar i form utav råvarumaterial och prispressen som vi ser i branschen. Och att hantera tillväxten på ett bra sätt med rätt kvalité är alltid en utmaning. 

Hur ska ni hantera stigande råvarupriser? 
– Det blir en ständig förhandling med leverantörer att försöka att hantera prisökningar som de har, och försöka att få dem att ta en så stor del som möjligt. Parallellt med det måste vi föra en diskussion med kunderna och få dem att ta en del av råmaterialökningen. Men det senare är väldigt svårt i bilindustrin, säger Jan Carlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".