Datalag hindrar polisen att klara upp brott

Trots att ett förslag till en ny polisdatalag presenterades för tre år sedan dröjer det till 2006 innan den nya lagen kan träda i kraft. Den gamla lagen hindrar polisen från att använda sig av digitala bilder för att klara upp brott.

I väntan på en ny lag som skall vara anpassad till, som det heter, den digitala miljön så har polisen förbjudits att använda digitala bilder för att identifiera brottslingar. I Malmö innebär det bland annat att antalet uppklarade fall av väskryckning sjunkit dramatiskt.

– Jag tycker att det är förskräckligt, det är lite synd att vi alltid ska komma efter och aldrig kan få vara i framkant och lösa brotten, säger kommissarie Ing-Louise Odén.

Fotoarkiv inlåst
För några veckor sedan fastslog justitieombudsmannen att Malmöpolisens digitala fotoregister på 150 ungdomar misstänkta för olika brott är olagligt. Under det år som polisen väntat på JO:s utslag har fotoregistret legat inlåst i ett kassaskåp och uppklarningsprocenten på väskryckning och ungdomsrån har fallit från 40 procent till 10 procent.

– Det innebär ju ett gigantiskt avbräck. Det är svårt att peka ut en gärningsman om man inte får presentera foto på dem, säger Ing-Louise Odén.

Nya regler för PUL
Enligt justitiedepartementet har den nya polisdatalagen dröjt för att den, förutom regleringen av register, bland annat skall omfatta nya regler för DNA-registret och personuppgiftslagen.

Jämfört med Stockholm och Göteborg råkar fler människor ut för väskryckning i Malmö och under årets första fyra månader har över 80 personer, oftast äldre kvinnor drabbats.

”Ständig uppförsbacke”
Polisinspektör Glenn Sjögren jobbar dagligen med ungdomsbrottslighet och får nu vänta till åtminstone 2006 innan en modernare lagstiftning kan träda i kraft.

– Det senaste året har varit väldans tungt, det känns som man jobbar i en uppförsbacke ständigt, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista