Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Återvinning fungerar inte som det var tänkt

Publicerat onsdag 2 februari 2011 kl 06.00
"Kommuner har tagit saken i egna händer"
(1:50 min)
1 av 2
Allt hamnar inte alltid på rätt ställe. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Färgsortering av avfall i Eskilstuna.

Insamlingssystemet för förpackningar och tidningar har stora brister. Det tycker branschorganisationen Avfall Sverige, som företräder kommunerna. Nu vill man att miljödepartementet ska utreda det så kallade producentansvaret.

LÄS OCKSÅ:  |

Sedan 1990-talet är det producenterna av olika förpackningar och tidningar som måste se till att de också återvinns. Det görs genom uppemot 6 000 återvinningsstationer runtom i landet, som drivs av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Men tillgängligheten och underhållet av stationerna är för dåligt, vilket gör att många i stället lägger materialet i de vanliga hushållssoporna, som kommunerna sedan måste ta hand om. Det säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

– Många klagomål har lett fram till att fastighetsägare och kommuner har tagit saken i egna händer. Man tycker att man måste åstadkomma en mycket bättre service. Då har man gjort det, och då har på något sätt systemet med producentansvar urholkat sig självt, säger han.

På vissa håll har alltså kommunerna börjat ordna egna insamlingssystem för förpackningar och tidningar.

Kent Carlsson, vd för FTI, medger att underhållet av återvinningsstationerna ofta varit bristfälligt och att man nu försöker rätta till problemen.

Men att Avfall Sverige vill ha en översyn av producentansvaret handlar främst om att kommunerna själva vill ta över hanteringen, menar han.

– I och med att producentansvaret kom till och FTI kom till, ligger en viss del av service utanför den kommunala självständigheten. Jag tror att det är väldigt känsligt för vissa kommuner som tycker att detta är väldigt störande för dem.

Men Avfall Sverige, som företräder kommunerna, menar också att det svårt att samordna de två parallella avfallssystem som finns i dag, kommunernas och producenternas. Därför vill man att miljödepartementet agerar.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) är beredd att testa andra möjligheter.

– I grunden har vi ett bra system. Men vi är beredda att vara förutsättningslösa och pröva att göra på ett annat sätt.


Helena Mellander
helena.mellander@sr.se
i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".