1 av 2
Marouf al-Bakhit som utsågs till Jordaniens premiärminister av kung Abdullah efter att han sparkat regeringen. Foto: Nader Daoud/Scanpix.
2 av 2
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Foto: Scanpix.

Nervösa reaktioner i Mellanöstern

Kommunala val utlysta i Västbanken
2:17 min

Över hela Mellanöstern förbereder sig nervösa makthavare nu för att navigera i en helt ny politisk terräng till följd av maktkampen i den regionala stormakten Egypten.

I Jordanien, en annan av USA:s allierade i regionen, krävde tusentals demonstranter redan i samband med revolten i Tunisen för ett par veckor sedan, lägre matpriser och premiärminister Samir Rifais avgång.

Missnöjet med hög arbetslöshet och utbredd fattigdom har likt i så många andra länder i regionen länge varit påtagligt även i Jordanien, men har inte tidigare riktigt skakat om regimen.

Men nu, mot bakgrund av miljoner demonstranter i Egypten, har Jordaniens kung Abdullah snabbt ombildat regeringen och premiärminister och gett order om verkliga demokratiska reformer.

Den inflytelserika oppositionen, det jordanska muslimska brödraskapet, kräver i stället att nya ministrar ska utses genom allmänna val, ett krav som många bedömare tror att kung Abdullah kommer motsätta sig.

Från Turkiet, en annan viktig maktbas för USA i regionen, meddelas att premiärminister Tayyip Erdogan, som skulle ha besökt Kairo i nästa vecka, har skjutit upp sitt besök på obestämd tid. Erdogan uppmande i stället Egyptens president Mubarak att lyssna på det egyptiska folkets krav.

Senast i raden av oroliga makthavare är det palestinska ledarskapet på Västbanken. Där ska kommunala val hållas så snart som möjligt, heter det i ett uttalande. Där har inte hållits val sedan 2006 vilket innebär att makthavarna i den palestinska myndigheten nu sitter kvar på sina poster efter att mandattiden gått ut.

På Gazaremsan har iranskstödda Hamas ännu inte kommenterat de nya planerna på val i Västbanken.

Men Iran har kommit med tydligare reaktioner rörande uppropet i Egypten. Det är början på ett islamskt Mellanöstern, säger makthavaran i Teheran, som anklagar USA för att försöka blanda sig i händelseutvecklingen.

Tystare har det i stället varit i Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahu har krävt att hans ministrar inte kommenterar upploppen i Egypten. Men läget på Egyptens gator oroar Israel. Mubaraks fall kan äventyra det 30-åriga fredsavtalet mellan Egypten och Israel.

Egypten står högst på agendan när Tysklands förbundskansler Merkel och Netanyahu möts i dag i Jerusalem. Israel hoppas på att Tyskland ska kunna trycka på resten av EU att ge all stöd till Egyptens president Hosni Mubarak. Faller Egyptens president står Israel ensamt i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".