"Irak planerade terrorattack mot USA"

I USA fortsätter debatten om vilka motiv USA hade för att attackera Irak. På fredagen fick president Bush stöd från oväntat håll; den ryske presidenten Vladimir Putin säger att Ryssland fick uppgifter om att Irak planerade terrorattacker mot USA.

Efter attackerna mot USA den 11 september 2001 fick den ryska underrättelsetjänsten veta att Irak också planerade att attackera amerikanska mål. Det avslöjade president Vladimir Putin på fredagen, enligt flera nyhetsbyråer.

– Vi fick upprepade gånger den här typen av information och vi vidarebefordrade den till våra amerikanska kolleger, sa Putin.

Fortfarande emot kriget
Den ryske presidenten betonade samtidigt att informationen inte förändrade Rysslands inställning till Irak-kriget. Ryssland var ju en av de starkaste motståndarna till de USA-ledda attackerna mot Irak. 

De nya uppgifterna från Putin ger nytt bränsle till debatten om vilka motiv USA egentligen hade för att gå till krig mot Irak. Bushadministrationen har ju hävdat att Irak hade kontakter med terrornätverket al-Qaida. Den oberoende amerikanska elfteseptember-kommissionen konstaterade däremot att den inte funnit några bevis för att Irak var med och planerade terrorattackerna mot USA. 

”Nära relationer”
Det har lett till kritik, bland annat från tidningen New York Times, som krävt en offentlig ursäkt från Bush, men presidenten slår ifrån sig.

– Vi har aldrig påstått att Irak och al-Qaida samarbetade, bara att de hade nära relationer, säger president Bush.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".