Greenland – en spretig pjäs om klimatfrågan

En komisk och lite tragisk pjäs
1:33 min

En pjäs om klimatförändringarna hade premiär på National Theatre i London i går. Pjäsen Greenland är en av årets stora produktioner och är skriven av fyra av Storbritanniens mest omtalade unga dramatiker.

Greenland börjar med något som kan liknas vid en klimatfrågesport: hur många plastflaskor säljs i Storbritannien en vanlig dag? Skådespelarna velar. Rätt svar är 16 miljoner.

Föreställningen är en blandning av sådana här mer komiska bitar, där hela ensemblen på 15 skådespelare uppträder likt en grekisk kör eller som anonyma bitar av mänskligheten.

Emellanåt träder några figurer fram: det unga aktivistparet som grälar om Greenpeace är småborgerliga eller inte, det medelålders paret som träffas på klimatkonferensen i Köpenhamn, vetenskapsmannen och journalisten som dras till varandra trots olika åsikter.

Greenland är en komisk och lite tragisk pjäs med hög energi och det gick faktiskt utmärkt att göra dramatik, om än en rätt spretig sådan, av klimatfrågan.

Men hur gick det till?

En av de fyra författarna, Matt Charman, en vänlig, skäggig man i trettioårsåldern, berättar att de fyra dramatikerna träffades med regissören och satt i två veckor och bara pratade om sina olika synpunkter på klimatförändringarna.

Sedan kom de fram till att det var tvunget att bli en historia med olika berättelser som de fick smälla ihop till en pjäs och se vad som hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".