Obama: "Förändring måste ske nu"

Hela Obamas tal om Egypten
4:46 min

USA:s president Barack Obama höll ett kort tal om den senaste utvecklingen i Egypten, strax före klockan ett svensk tid.

Obama sa bland annat att han talat med Egyptens president Hosni Mubarak strax efter dennes tal tidigare på tisdagskvällen, och att han sagt till Mubarak att status quo, det vill säga den nuvarande situationen inte kan bestå, att USA förväntar sig en ordnad övergång till verklig demokrati, och att denna övergång måste vara meningsfull, fredlig och inledas omedelbart.

Obama sa också att Egypten är och förblir en viktig allierad till USA, och att det inte är andra länders uppgift att tala om för Egyptens ledare hur landet ska skötas.

Obama hyllade även den egyptiska armén, som han menar skyddat folket och dess rätt att uttrycka sina åsikter. Han uppmanade Egyptens militär att fortsätta på den inslagna vägen, utan våld.

– Vi har sett början på ett nytt kapitel i ett stort och mäktigt land, och vi har sett vilka fantastiska möjligheter ny teknologi innebär för mänskliga och demokratiska rättigheter.

Obama sa också att USA kommer att fortsätta att sträcka ut handen till Egypten och dess folk:

– Vi hör era röster, sa Obama, och jag är övertygad om att ni kommer att avgöra er egen framtid.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".