Talibanledare öppnar för fredssamtal

Afghanska talibanledare säger i en intervju med BBC att de är villiga att undersöka möjligheten till fredssamtal med den afghanska regeringen.

Sådana samtal skulle kunna hållas förutsatt att talibanerna får tillräckliga garantier om det sin egen säkerhet och framtid, som dom uttrycker det i intervjun.

Dessutom vill de intervjuade talibanledarna ges möjlighet att förhandla i ett annat land, så att sådana förhandlingar isåfall kan hållas på neutral mark.

Det är ett tiotal talibanledare på topp- och mellannivå som säger att de är intresserade av ett fredssamtal, och det är enligt BBC ett helt nytt och avgörande steg i utvecklingen kring Afghanistan.

Den tidigare officiella hållningen från talibanernas ledarskikt har varit att inga fredssamtal kan hållas om inte de utländska trupperna först lämnar Afghanistan.

Inte alla av de talibanledare som BBC intervjuat anser att det finns möjligheter till fredssamtal, men en majoritet säger att

– Om våra krav på säkerhet blir tillgodosedda, och vi bemöts med värdighet och respekt, kommer vi inte längre att ha någon orsak att strida i Afghanistan, säger en av talibanledarna enligt BBC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".