Många data- och telekablar ligger helt utan skydd för sabotage. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Många data- och telekablar oskyddade

"Det finns inga detaljkrav"
2:07 min

Många data- och telekablar i Sverige ligger oskyddade för sabotage, vilket i helgen ledde till stopp i mobiltelefonin i delar av landet. Och de regler som finns i frågan är inte längre aktuella.

Kablar helt avgörande för data- och telefonkommunikationen i Sverige ligger på många ställen oskyddade för sabotage.

I helgen blev stora delar av Västerbotten och Norrbotten utan mobiltelefoni efter att en fiberoptikkabel klippts av utanför Luleå.

Men några krav på hur det hade kunnat undvikas varken finns eller är aktuella, säger Staffan Lindmark på tillsynsmyndigheten post- och telestyrelsen.

– Det finns inga detaljkrav på att man ska förlägga en kabel på ett visst sätt, utan vad vi har är övergripande regler som säger att man ska ha ett säkerhetsarbete, och att man ska arbeta kontinuerligt för att förbättra sina nät och tjänster, säger Staffan Lindmark.

I stora delar av Västerbotten och Norrbotten gick det inte nyttja mobilnätet från i lördags kväll fram till söndag eftermiddag . Även Internet och vissa tv-kanaler slogs ut efter att någon klippt av en fiberoptikkabel utanför Luleå. Enligt SOS-alarm drabbades inte någon i nöd.

Men Göran Milbert på Norrbottenspolisen som utreder brottet som ett sabotage är kritisk till att det var så enkelt att komma åt kabeln.

– Det är allvarligt och det gör att vi måste uppmana kabelägare och ägare till tele och datanätet att skydda sig bättre på något sätt, säger han.

Kabeln tillhör landets näst största fiberoptiknät som är 1300 mil långt och låg för tillfället öppen, oskyddat längs med järnvägen på grund av reparationsarbeten.

Men det är inte ovanligt att kablar i det tiotusentals mil långa svenska elektroniska kommunikationsnätet även i normala fall ligger öppet, eller med olika typer av skyddsanordningar som går att plocka bort.

Lagen säger att de ansvariga, alltså nätoperatörerna och kabelägarna, ska vidta de säkerhetsåtgärder som de själva tycker behövs. Och sen är det upp till post- och telestyrelsen att avgöra om det räcker.

– De är måna om att hålla tjänster och nät tillgängliga eftersom de vill behålla sina kunder. Det gör man ju bäst genom att ha tjänster som fungerar, säger Staffan Lindmark på PTS.

Men uppenbarligen fungerade det ju inte i helgen?

– Nej, jag vet inte vad som fungerade och inte fungerade i helgen.

Lena Rosell är mediaansvarig på Skanova som äger kabeln utanför Luleå.

– Vi gör en utredning av hela ärendet, av vad som har hänt.

Varför är det så lätt att komma åt kablarna?

– Jag kan inte svara på exakt vad som har skett i det här fallet så jag har inget bättre svar att komma med i nuläget, säger Lena Rosell på Skanova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".