Demonstranter på Tahrirtorget i Kairo i natt. Ilskan var stor efter Mubaraks tal. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

Tahrirtorget kokade efter talet

Cecilia Uddén om ilskan efter talet
3:14 min

Samma dag som de största demonstrationerna någonsin hållits i Egypten mot president Mubarak, höll presidenten sent i går kväll ett tevetal, där han försökte blidka nationen genom att förklara att han inte ställer upp till omval i höst. Den 82-årige Mubarak, som suttit vid makten i 30 år, sa också att han inte planerade att dö utomlands, utan på egyptisk mark. Men demonstranterna på Tahrirtorget, som sett på talet på storbildsskärm, var inte imponerade.

Knappt hade president Mubarak slutat tala förrän Tahrirtorget exploderade i stridsropet "irhal, irhal!" - "försvinn, försvinn!"

Mubarak visste att det han sa inte skulle vara populärt bland demonstranterna, men han hoppades kunna slå in en kil och splittra dem, genom att tala om det alla egyptier nu är så oroliga för, plundring och kaos.

Han försökte också framkalla bilden av sig själv som den ansvarige patriarken, den ende som kan ställa allt till rätta efter dessa dagar av kaos. Mubarak lovade även att genomföra reformer och att påstått valfusk skulle granskas.

De flesta egyptier såg talet på statstelevisionen, som inte sände ut buropen från Tahrirtorget. Men det återstår att se om det plötsligt orädda egyptiska folket kommer att låta sig övertygas om att de kanske ändå inte ska stå fast vid kravet att presidenten ska försvinna. På Tahrirtorget fortsatte man dock att håna Mubarak:

– Hosni har blivit galen, sjöng människorna på torget.
 
Ett par timmar innan presidenten talade var förhoppningarna stora att kvällens tal skulle vara ett avskedstal. Det hoppades till exempel Bassem och Salwa, som kommit till torget med sina tonårsdöttrar.

I den revolutionära glädjeyran säger Salwa, liksom så många andra, att egyptierna förändrats.

– Vi känner oss som systrar och bröder här på Tahrirtorget, trots att vi inte känner varandra. Jag känner värmen och kärleken från alla här, säger Salwa.

Och hennes man Bassem uppmanar mig att ta ett andetag:

– Känner du, frågar han.

– Frihet.

Deras 16-åriga dotter Rufaida säger att hon känner sig lycklig:

– För första gången på 30 år håller vi ihop, säger Rufaida.

Men en egyptisk bloggare, som jag talade med sent i går kväll, sa att han var orolig att proteströrelsen skulle splittras.

– Det finns, sa han, en falang som lutar åt att acceptera någon form av kompromiss med regimen. Det vill säga att göra avkall på kravet att Mubarak ska bort.

Många egyptier vet att de kommer att drabbas svårt ekonomiskt om landet fortsätter att vara lamslaget, och om turisterna upphör att komma.

– För landets bästa kanske vi måste acceptera att vi nu har vunnit en seger, men att vi inte kan få igenom kravet att Mubarak ska avgå nu, säger en del av demonstranterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".