Australiska flygvapnet rullar ombord patienter på ett evakueringsflygplan i Cairns. Foto: Rick Rycroft/Scanpix.

Monsterstormen slår till om några timmar

Den enorma cyklon som väntas in över hela nordöstra Australien mitt på dagen i dag, svensk tid, har uppgraderats till högsta nivån, fem på den så kallade Saffir-Simpson-skalan. Tusentals invånare i Queensland har flytt från sina hem för att komma undan cyklonen Yasi, som beskrivs som den värsta i Australiens historia.

Cyklonen Yasi väntas dra in över land i nordöstra Australien med vindstyrkor på omkring 80 meter per sekund. Enligt australiska meteorologer  kan vindarna till och komma att närma sig 90 meter i sekunden.

Det är så kraftiga vindstyrkor att även byggnader som anses "cyklonsäkra" kan rasa samman fullständigt. Det uppger australiska experter i byggteknik. Professor Mark Bradford på New South Wales tekniska högskola säger att många relativt nybyggda hus ska klara vindar på mellan 70 och 73 meter per sekund, men de styrkor som väntas i och med Yasi är alltså klart högre.

Yasi har en bredd på omkring 65 mil och befaras förstöra mycket i sin väg. Över 400 000 människor bor i området där cyklonen väntas dra fram. 

Queenslands premiärminister, Anna Bligh, har varnat för att mobila telefonnät kan bli helt utslagna och att omkring 200 000 hushåll sannolikt kommer att bli utan ström. Bligh har också sagt att låglänta områden riskerar att bli översvämmade.

Tusentals människor flydde sina hem för att söka skydd undan det värsta ovädret på århundraden. Det beräknades komma in över land sent på onsdagskvällen lokal tid.

Meteorologiska institutet sade i en rapport att Yasi väntades bli "mer livshotande än någon cyklon som upplevts under senare generationer".

Polisen tvingades köra bort människor från redan fulla evakueringsläger och Oueenslands regeringschef Anna Bligh talade om en storm av "katastrofala mått".

Mer än 400 000 människor lever längs den väg Yasi beräknas fara fram. Där ligger städerna Cairns, Townsville och Mackay och hela den bland turister populära kuststräckan vid Stora barriärrevet.

Gruvor, järnvägslinjer och kolhamnar har stängt. Myndigheterna varnar för att cyklonen kan dra tiotals mil in i landet och slå mot gruvområden som fortfarande kämpar för att hämta sig efter månader av översvämningar.

Stormen beräknas nå land vid 22-tiden lokal tid - kl 13 svensk tid - på kusten mellan Cairns och Innisfail. Regn har redan börjat falla och vinden ökat. Huvudgatorna i Cairns ligger i princip öde. Invånarna förbereder sig så gott det går.

– Vi får en hop cykloner över oss varje år, men den här har alla fått upp ögonen för. Vi hoppas på det bästa, men väntar oss ärligt talat det värsta, sade Scott Warren, kaféägare i Cairns, till Reuters, under tiden som han täckte för sina fönster med plastskydd och sandsäckar.

I ett av de skyddsrum som ställts i ordning, i ett köpcenter, var det samtidigt redan så fullt med folk att polisen tvingades skicka iväg somliga. Selwyn Hughes och hans fem barn mellan 2 och 13 år hoppades ändå på hjälp.

– Vi är ju så många. De måste göra något, hitta någon säkrare plats för oss, innan stormen kommer, sade han till Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".