Många barn är överviktiga -  godis i skolan kan förbjudas

Allt för många barn i Sverige är kraftigt överviktiga. Livsmedelsverket kan nu tänka sig ett förbud mot försäljning och servering av snask i skolor och andra offentliga miljöer.

– Vi tycker att miljöer som är skattefinansierade ska vara hälsofrämjande, där ska man inte kunna vistas med risk för sin hälsa. Precis som man i skolor inte tillåter rökning så ska det självklart inte serveras ohälsosam mat i skolan, säger Annika Sohlström på Livsmedelsverket, som ska lämna förslag till regeringen.

Var femte är överviktig
Livsmedelsverket har på fredagen presenterat en studie om barns matvanor. Undersökningen är gjord på regeringens uppdrag och över 2 500 barn har intervjuats.

Studien visar att fem procent av de fyraåriga pojkarna är direkt feta. Ytterligare var femte är överviktig. En orsak kan vara att var femte fyraåring dricker läsk minst tre gånger i veckan och äter glass i snitt två gånger i veckan.

På Livsmedelsverket är Annika Sohlström oroad över barnens konsumtion. Hon vill nu ta krafttag mot dåliga kostvanor. Om inget görs kommer den genomsnittlige svensken att vara lika fet som en genomsnittlig amerikan om några år, varnar hon.

Förbud mot sötsaker
Livsmedelsverket ska tillsammans med Folkhälsoinstitutet ta fram ett förslag till handlingsplan kring fetma. Förslaget ska lämnas till regeringen i slutet av året. Förbud mot försäljning och servering av sötsaker i miljöer där barn vistas kan alltså bli en åtgärd som föreslås.

– Så kan det bli, att vi föreslår något sådant, men det är inte färdigt än. Vi tycker att det är oerhört viktigt att diskutera sådant här, som tillgänglighet och utbud, och hitta förslag som påverkar de två faktorerna, säger Annika Sohlström.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista