1 av 2
Ett shoppingcenter får fungera som skydd och tillflykt i Cairns, Australien, när cyklonen närmar sig nordöstra kusten. Foto: Rick Rycroft/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - cyklonens bana

Cyklonen på väg in över Australien

"Det går inte att ta sig härifrån nu"
1:23 min

Befolkningen runt staden Cairns på Australiens nordöstra kust förbereder sig nu på en mycket kraftig cyklon som närmar sig från öster. Många boende har lämnat kusten för att ta sig inåt landet men nu uppmanas de som är kvar att stanna i sina hus.

Cyklonen kan få katastrofala följder för det tättbefolkade området, varnade delstatsministern Ann Bligh som är delstatsminister i Queensland.

Mer än 30 000 människor har lämnat sina hem. Sjukhusens patienter har evakuerats och sex evakueringscenter har inrättats.

– Redan nu blåser det fruktansvärt utanför mitt fönster det regnar och träden ligger ner. Bergen som omgärdar Cairns ser man knappt, de är dolda i regnmoln, säger Erika Nilsson som är bosatt i Cairns.

Vad gör ni nu då?

– Det går ju inte att ta sig härifrån nu. Vägarna är stängda, ingen kan ge sig av härifrån nu. Flygplatsen stängde för tio timmar sedan.

– Nu gäller det bara att sitta, och gilla läget. Hålla sig inne och göra som de säger. Det kommer bli en otäck och orolig natt med väldigt lite sömn, och vi hoppas att det enda vi ska behöva bekymra oss om i morgon är att röja upp i trädgåden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".