Vinsten ökar för Scania

Scanias vd Leif Östling om resultatet
4:54 min

Buss- och lastbilstillverkaren Scania redovisar en vinst för fjärde kvartalet på nästan 3,8 miljarder kronor.

Det är mer än tre gånger så mycket som samma period ett år tidigare. 

Omsättningen ökade till 22,5 miljoner kronor, från 18,4 miljoner kronor ett år tidigare.

Orderingången uppgick till 21 758 fordon jämfört med 13 884 ett år tidigare. Leveranserna uppgick till 20 163 fordon jämfört med 13 753.

"Scania spår en efterfrågenivå i inledningen av 2011 liknande den nivå som rådde under andra halvåret 2010. De negativa effekterna av den starkare kronan, vilka påverkade fjärde kvartalet 2010, kommer att bli mer uttalade under det första kvartalet 2011", skriver vd Leif Östling i rapporten.

Östling pekar även på att det finns en fortsatt risk för flaskhalsar "hos såväl underleverantörer som hos tillverkare av påbyggnationer".

När det gäller marknadsläget skriver Östling bland annat att den ryska lastbilsmarknaden hade en stark återhämtning under fjärde kvartalet.

"Den brasilianska marknaden, som varit stark tack vare hög ekonomisk aktivitet samt skattelättnader och räntesubventioner, har nu planat ut på en hög nivå", skriver han.

Om det eventuella samgåendet med tyska MAN skriver Scaniachefen:

"Inget beslut har fattats då ett antal kommersiella och legala frågor återstår".

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".