Nordeas vd Christian Clausen.

Nordeas vinst bättre än väntat

"Det är ny rekordnivå"
1:01 min

Den nordiska bankjätten Nordea gjorde ett historiskt starkt fjärde kvartal förra året. Kreditförlusterna minskade medan både ränte- och provisionsnettot ökade.

Ökar gör också bankens utdelning till aktieägarna, bland annat den svenska staten. 

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 0:29 euro per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 0:25 euro per aktie.

Nordeas vinst för hela 2010 blev 3,6 miljarder euro, och för första gången blev vinsten över en miljard euro (nära 9,5 miljarder kronor) ett enskilt kvartal, sista kvartalet förra året. Det kan jämföras med vinsten på 592 miljoner euro motsvarande period 2009.

– Det är ny rekordnivå. Det är för att vi kommit stärkta ur krisen. Vi har lanserat vårt kund- och tillväxtprogram som har lett till att vi har fler kunder, mer kundaktivitet och vi tjänar mer pengar. Vi har faktiskt också mer nöjda kunder vilket är särskilt tillfredsställande tycker jag, säger vd Christian Clausen till Ekot.

Hur är sambandet mellan en stark konjunktur i Norden och Nordeas resultat?

– Det har självklart ett stort samband. När kunderna har ett bra ekonomiskt läge och hög aktivitet, de förbrukar och investerar, så ger det ökad finansiell aktivitet också för Nordea. Så självklart har det betydelse, men för oss har det en särskilt stor betydelse att vi drar in så många nya kunder. Sju procent nya förmåns- och private bankingkunder på ett år är ganska mycket och det gör ju affärer, så det är en stor del i det hela, säger Christian Clausen.

Kreditförlusterna faller till 166 miljoner euro under fjärde kvartalet, ned från 207 miljoner under tredje kvartalet och 347 miljoner euro under fjärde kvartalet 2009.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".