1 av 2
Ett shoppingcenter fungerar som skydd och tillflykt i Cairns, Australien, när cyklonen närmar sig nordöstra kusten. Foto: Rick Rycroft/Scanpix.
2 av 2
Så ser cyklonen ut.

Cyklonen Yasi på väg in över Australien

"Det blåser något fruktansvärt"
2:33 min

Med bara några timmar kvar innan det som beskrivits som Australiens värsta cyklon kommer att komma in i de norra delarna av Queensland kan nu befolkningen nu bara vänta och se hur illa det blir.

Erika Nilsson och hennes familj bor i ett litet samhälle en dryg mil söder om Cairns och de har förberett sin evakueringsplats till husets badrum.

– Vi har gjort i ordning ett badrum och lagt in kuddar och sådant i duschen. Vi kommer nog att gå in där från nio-tio-tiden i kväll, säger hon.

Cyklonen Yasi har av Australiens väderlekstjänst beskrivits som mer livshotande än vad någon nu levande varit med om i landet. Cyklonen har uppgraderats till kategori fem. Den väntas nå land runt 14 i eftermiddag svensk tid, men redan nu blåser det rejält.

En privatperson i Townsville har videofilmat från sin balkong hur vinden river och sliter i allt utanför. Just nu är det vindar i upp till 90 kilometer i timmen i Townsville. Och lite mer norr ut i staden Ingham är vindstyrkan nu uppe i över 100 kilometer i timmen. Och som vädertjänsten spår nu kommer cyklonens öga att dra in lite mer norröver i staden Innisfail.

Det som gör denna cyklon så farlig är dess bredd. Själva ögat är beräknat till en bredd av fem mil, men man räknar med det riktigt farliga området är över 50 mil brett. Och mer än 400 000 människor bor där Yasi beräknas fara fram.

Vädertjänstens egen mätstation på Willis Island som byggts för att klara en kategori fem-cyklon totalförstördes i dag när Yasis vindar drog in över ön.

Även Cairns ligger inom det område som räknas som farligt och när jag pratar med Erika Nilsson där så tar vinden i.

– Det blåser något fruktansvärt nu, säger hon.

Hon har försökt förklara för sina barn som är 7 och 10 år gamla om hur hårt vinden kommer att låta i natt.

Australiens premiärminister Julia Gillard sa i australisk tv nyss att "under de timmar av förstörelse som väntar befolkningen så kommer de människorna att finnas i hela Australiens tankar".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".