Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gym ska kunna göra dopningskontroller

Det är en metod och ett redskap
1:20 min

Gym i landet ska kunna utföra slumpmässiga dopningskontroller på sina medlemmar, enligt en utredning som överlämnades till regeringen i dag. En ny organisation, Antidopning Sverige AB, bör bildas för att hjälpa gymägare med kontroller, har en statlig utredning kommit fram till.

– Grunden måste ju vara på träningsanläggningen, där de aktiva finns, att de är intresserade av att ha en dopningfri miljö. Antidoping Sverige ska ju inte bedriva en polisiär verksamhet, utan de ska ställa upp med en metod och redskap för att hjälpa besökarna och gymägarna att säkerställa att man inte har en massa fuskare som håller på att dopa sig, och därigenom kanske också blir våldsamma, säger Tomas Johansson, som arbetat med utredningen.

Blir man utsatt för ett dopningsprov på gymmet eller träningsanläggningen så måste man inte ställa upp. Men det skulle innebära att man bryter mot sitt kontrakt med anläggningen och blir därför avstängd från träning.

Men Tomas Johansson menar att Antidopning Sverige AB i huvudsak ska verka stödjande.

– Det är ju inte så att var och en kommer att bli utsatta och tvungna att lämna urinprov för en dopingkontroll. Utan det kommer at ges information för att möjliggöra en kontroll om misstanke finns, säger Tomas Johansson, huvudsekreterare för utredningen, som har lämnats till idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

På ett gym i Malmö tränar Paul Garchbein, som välkomnar förslaget.

– Eftersom jag själv är utbildad sjuksköterska, så är jag starkt för det här förslaget. Och när man tränar här på gymmet så ser man tydligt vilka som använder lite läkemedel och vilka som inte gör det.

Hur ser man det?

– De är väldigt aggressiva och får onormalt mycket muskler på lite för kort tid, säger Paul Garchbein.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".