Så ser cyklonen ut.

Cyklonen Yasi har nått Australiens kust

"Jag kan inte tro mina ögon"
0:59 min

Nu har den fruktade tropiska cyklonen Yasi nått den australiensiska kusten. Twittrare bosatta där vittnar om vindar som tjuter som ett godståg.

Robert Watts i Queensland kan inte tro sina ögon när den kraftiga vinden drar in, rapporterar australiensiska ABC News.

– Vågorna är otroliga och vinden, jag kan inte tro det, säger Robert Watts.

Supercyklonen Yasis centrum har alltså nått kusten nu. Från staden Lucinda rapporteras om vindhastigheter på över 50 meter i sekunden.

Men den förödande kärnan har vindhastigheter på upp mot 80 meter i sekunden och den spänner över 15 mil från sida till sida.

Myndigheterna har in i det sista uppmanat allmänheten att hålla sig inomhus, och radion sänder regelbundet lägesrapporter och information om larmnummer.

Cyklonen Yasi är den värsta i Australiens historia och har av väderlekstjänsten beskrivits som mer livshotande än vad någon nu levande varit med om i landet.

Kraften i Yasi är betydligt större än under cyklonen Tracy som 1974 förödde den nordaustraliska staden Darwin, där 71 personer omkom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".