Svenska ambassaden på plats på Kairos flygplats

"Det har ringt en del under dagen"
1:40 min

USA började i dag evakuera icke nödvändig personal med familjer från Egypten. Någon sådan åtgärd är inte aktuell från Sveriges sida. Men på Kairos flygplats har svenska ambassaden personal för att hjälpa svenskar som vill komma hem.

Från Kairos flygplats har det gått flera fullastade flighter med resenär från olika länder som vill komma ifrån oroligheternas Egypten.

– Vi försöker samla nordiska medborgare vid terminalen, och hjälpa dem som vill resa med ett plan som Finland sätter in, säger Cecilia Sternemo, som representerar Sveriges ambassad.

Hon står utanför terminalen för att hjälpa svenskar som kommer hit, där det är långa köer vid biljettluckorna.  Men just nu är det få svenskar här:

– Det har ringt en del till mig under dagen, och vill ha råd hur de ska göra. En del har svårt att ta sig från andra orter runtom i Egypten, och då försöker de ta sig ut via Kairo i stället, säger hon.

– Flygtrafiken har börjat fungera mycket bättre under dagen, säger Cecilia Sternemo.

I en annan terminal på flygplatsen finns en annan representant från Sveriges ambassad, och många andra länder har också representanter på plats för att hjälpa sina medborgare.

Fem svenskar valde i dag att åka med ett plan som Finland ställt till förfogande för nordiska medborgare. De får betala 400 euro var för att flyga till Helsingfors. Andra kan ha åkt i egen regi.

Under dagen har det varit flighter som satts in av regeringarna i Kina, Kanada, Storbritannien, Turkiet och andra länder. Det är packat i och utanför avgångshallen, men stämningen är ändå lugn.

Exakt hur många svenskar som finns i Egypten är oklart, men just nu verkar det inte vara många som söker hjälp här på flygplatsen.

Men en svenskirakier som kommit hit, Karim al Gaho från Stockholm, är missnöjd med ambassadens insatser. Han tycker inte att han fått tillräcklig information.

– Jag har försökt ringa och ringa, men jag har inte fått något svar. Jag skulle vilja höra den svenska bedömningen på läget i Kairo. Jag kan själv bedöma läget, men jag vill veta mer. Men jag fick ingenting, och jag är kritisk mot det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".