Anders Borg. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Förslag om slopade turordningsregler avfärdas

Parterna skepiska ill förslaget
1:42 min

Långtidsutredningens förslag att arbetsgivare ska kunna slippa turordningsreglerna när anställda ska sägas upp och istället betala en uppsägningsavgift, måste accepteras av arbetsmarknadens parter. Den menar finansminister Anders Borg. Men parterna är i dag skeptiska till förslaget.

– Det är ju en tankegång som man kan pröva, men den förutsätter ju att det är parterna som tar tag i detta. Det förutsätter att vi får ett brett, nytt huvudavtal där man i sådana fall ser över reglerna kring uppsägningar. Kan parterna enas om det, så kan vi naturligtvis se över vad som kan göras på arbetsgivaravgiftssidan, för att få systemet att fungera, men den frågan måste först och främst ställas till parterna, säger finansminister Anders Borg.

Uppsägningsavgifter skulle ersätta nuvarande turordningsregler vid uppsägning av anställda, och till skillnad från i dag skulle den som har lång anställning kunna sägas upp lika lätt som den med kort anställningstid.

Men arbetsmarknadens parter avfärdar förslaget. I en debatt om långtidsutredningens förslag i dag sa Christer Ågren, som är vice vd för arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, att uppsägningsavgifter inte har fungerat bra i de länder som har det.

Enligt Långtidsutredningen skulle uppsägningsavgifter underlätta omstrukturering av företag. Men enligt Christer Ågren, blir det tvärt om ett hinder, eftersom företagen då ser omstrukturering som en kostnad.

Och fackförbundet Metalls ordförande Stefan Löfvén sa att Metall absolut inte kommer att acceptera uppsägningsavgifter istället för turordningsregler.

– Jag delar arbetsgivarnas syn där, att det kan komma att leda till en tröghet i omställningar. De som händer nu, i dagens system, är inte att man inte har någon kostnad för omställning. I dagens system får man betala avgifter under en längre period, och när det då händer någonting då får man ju del av ett trygghetssystem. Så är det både för företag och för individ. Och det är naturligtvis ett mycket bättre system, för annars riskerar man att vi får en uppbromsning i omställningen och det är inte bra, säger Stefan Löfvén, ordförande i Metall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".