Sandviks avgående vd Lars Pettersson och tillträdande vd Olof Faxander. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.

Stark tillväxt för svenska verkstadsbolag

"Får nya möjligheter"
3:05 min

De svenska verkstadsbolagen växer kraftigt och orderna strömmar in. Men i takt med ökad efterfrågan stiger också råvarupriser, och en stark svensk krona gör att det blir mindre kvar av vinstkakan när den räknats om. Dessutom hade aktiemarknaden velat se ännu högre vinster. Men Sandviks avgående vd Lars Pettersson tror ändå på ett starkt 2011, med tillväxtmarknaderna som draglok.

– Kina i synnerhet men även Indien och många andra marknader, de andra BRIC-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, driver nu också en global tillväxt som gör att Sandvik växer och får nya möjligheter.

Vad är det för produkter som efterfrågas mest?

– Det som har återkommit snabbast är produkter inom energisektorn, för kärnkraft men också petrokemi, olja och gas. Sedan är det inom området för mineraler och metallbryning, där tillväxten i världen driver en mycket kraftig efterfrågeökning på metaller och mineraler, inte minst från Asien.

Att det går bra för verkstadsbolagen syns i deras orderböcker. Sandvik har fått in 33 procent fler order under 2010 jämfört med året innan, och bolaget har vänt mångmiljardförlusten 2009 till en vinst före skatt på 9,4 miljarder för 2010.

Också konkurrenten Atlas Copco rapporterade kraftigt förbättrat resultat. Vinsten före skatt slutade på 13,5 miljarder kronor.

Nästan lika mycket tjänade Scania 2010, 12,5 miljarder kronor.

Men allt är inte frid och fröjd. Den starka svenska kronan äter upp en del av vinsterna. Dessutom fortsätter priset på råvaror, som metaller och olja, att stiga.

Scania varnar nu för flaskhalsar hos underleverantörerna. De som överlevde finanskrisen har ont om pengar och nu behöver Scania hjälpa dem finansiellt, berättar vd Leif Östling.

– Vi har redan ett system där de kan låna pengar hos banker på de fakturor som de har till oss. Och vi garanterar att de kommer att betalas. Det är för att hjälpa dem, vi måste vara kreativa.

För Atlas Copcos del är största fokus just nu utvecklingen i Egypten. Bolaget omsätter runt 350 miljoner kronor i landet per år. Nu är kontoren stängda, ingen verksamhet sker och personalen skyddas. Men farhågan är om oron skulle spridas till Qatar eller Saudiarabien, säger vd Ronnie Leten.

Och aktiemarknaden är svårflörtad just nu. Analytiker och investerare hade velat se ännu bättre marginaler och högre vinster.

Inte ens det faktum att alla tre bolagen höjde utdelningarna lyckades glädja marknaden i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".