Anders Borg. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Borg spår att arbetslösheten sjunker

"Sverige ska tillhöra eliten"
1:41 min

Arbetslösheten i Sverige kommer att sjunka till fem procent före 2014. Det säger finansminister Anders Borg.

Arbetslösheten sjunker nu, och jämfört med övriga EU-länder har Sverige tillsammans med Malta den snabbast sjunkande arbetslösheten enligt den senaste statistiken från EU.

Finansminister Anders Borg målar upp en mycket optimistisk framtidsbild.

– Mot slutet av den här mandatperioden, om det inte inträffar en ny kris, så bör det kunna finnas förutsättningar för att komma ner mot en fem procent eller så, säger Anders Borg.

Sverige har sänkt arbetslösheten på ett år från 8,9 procent till 7,8, det vill säga med 1,1 procentenheter, och är därmed tillsammans med Malta det land inom EU som har den snabbast sjunkande arbetslösheten.

Att utlova sänkt arbetslöshet är en erkänt svår politisk fråga. Den tidigare socialdemokratiska regeringen satte upp arbetslöshetsmål som visade sig vara mycket svårt att uppnå.

Nuvarande 7,8 procents arbetslöshet ska alltså minska till fem procent, enligt Anders Borg. 

– Jag tycker att vi ska ligga på den nivån man klarar i de allra bästa länderna, Österrike, Danmark, Holland och Tyskland. Vi ska tillhöra dem som har den lägsta arbetslösheten i Europa, det måste vara målet. Vi ska tillhöra den europeiska eliten när det gäller arbetslöshet, säger Anders Borg.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är fortfarande hög och ett stort problem. Men Anders Borg tror att också den kommer att kunna minska bara rätt åtgärder vidtas.

– Vår ungdomsarbetslöshet är hög och besvärlig men man kan samtidigt notera att flera av de länder som har lyfts fram som föredömen som Danmark och Irland och Storbritannien, där stiger nu ungdomsarbetslösheten väldigt kraftigt. Vi ser att Tyskland, Holland och Österrike som har en arbetsmarknad som mer ser ut som den svenska men som har väsentligt bättre utbildningssystem för unga, tycks ha klarat sig bättre, säger Anders Borg.

Törs du göra någon utfästelse?

– Vad vi ska lova är att göra allt vi kan för att till exempel få yrkesutbildningen att fungera bättre med mer av praktik och andra åtgärder, säger Anders Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".