Zlatan Ibrahimovic efter matchen mot Italien.

"Zlatan krossade italienska drömmen"

Mycket måste falla på plats för att Italien ska kunna nå kvartsfinal i fotbolls-EM. I fredagens match mot Sverige hade Italien spelövertaget och ledde länge, men i 85:e minuten klackade Sveriges Zlatan Ibrahimovic in kvitteringen till 1-1 och nu måste Italien vinna nästa match.

Lika stor som besvikelsen var hos de italienska fansen på läktaren i Porto lika stor var den hos de tjugo miljoner italienare som satt hemma och såg matchen på tv.

Väntade sig seger
Visserligen hade italienarna den här gången på förhand givit uttryck för en viss bävan med tanke på Sveriges tidigare framgångar, men i grunden väntade de sig ändå en italiensk seger.

Zlatan fick ett erkännande i rubriken i landets största tidning Corriere della Sera: ”Ibrahimovic krossar den italienska drömmen”, men huvudbudskapet på sportsidorna är ändå att fel lag vann.

Som matchen utvecklade sig redan från början förtjänade Italien att vinna många gånger om, skriver till exempel tidningen La Repubblicas utsände i Porto. Nu blev det inte så, och då måste flera saker hända nästa vecka för att Italien ska kunna hålla sig kvar.

Rädda för uppgjort resultat
Det blåa laget, gli azzurri, måste vinna mot Bulgarien samtidigt som det får inte bli oavgjort med flera mål än ett mellan Danmark och Sverige. Om det till exempel skulle bli 2-2 klarar sig båda de nordiska lagen medan Italien åker ut.

Italien kan bara hoppas att matchen på tisdag inte är uppgjord, heter det i dag i den italienska fotbollsvärlden. Någon invänder att skandinaverna har den sportsliga hederligheten i blodet, men de italienska tidningarnas sportsidor på lördagen genomsyras av misstankar om att Sverige och Danmark inte kommer att spela på allvar utan göra upp om oavgjort.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista