Riksdagen rosade och risade Freivalds

Sveriges utrikesminister Laila Freivalds kom på lördagen till riksdagen för att svara på riksdagsledamöternas frågor kring den nya författningen. Hon möttes mestadels av ros, men även en del ris.

Även bland de svenska riksdagsledamöterna var glädjen stor över att toppmötet i fredags kväll lyckades enas kring en ny författning. Flera av ledamöterna uttryckte sin tacksamhet inför toppmötets framgångar, men även regeringens och riksdagens arbete med författningen fick beröm.

”Ville inte ta strider”
Utrikesminister Laila Freivalds och regeringen kritiserades däremot för att ha varit för passiva i förhandlingarnas slutskede, bland annat när det gäller kommissionens nye ordförande.

– Sverige har låtit Storbritannien, Nederländerna och Finland i vissa fall, vara väldigt pådrivande och har synts de senaste dagarna. Det har varit en känsla, från vår sida, att regeringen har flutit med och valt att inte ta vissa strider. Just i synen på kommissionens ordförande har det varit extra tydligt att man inte har velat sätta ner foten, säger Gunilla Carlsson, moderat.

”Egendomlig bild”
– Det är något egendomligt som håller på att ske här, när man målar upp en bild som om Sverige på slutet skulle ha lagt sig, försvarar sig Laila Freivalds.

Några ledamöter ansåg också att Sverige varit för passivt när det gäller att försvara stabilitetspakten, det regelverk som styr EMU-ländernas ekonomier. Nederländerna har drivit en hårdare linje där man krävt tydligare löften om att EU-länderna ska bli bättre på att skapa sunda finanser.

Krav på folkomröstning
Flera ledamöter argumenterade också för en folkomröstning, där folket får säga sitt om den nya författningen.

– Vi har fått en EU-president, utrikesminister, skarpa skrivningar om att vi ska ha ett gemensamt försvar. Det är ganska många frågor som nu lyfts över på EU-nivå, och med betraktelse på det senaste EU-parlamentsvalet är det märkligt att Sverige inte har försökt dämpa maktöverföringen från Stockholm till Bryssel mer än man har gjort. Det ger reaktionen att vi borde ha en folkomröstning i Sverige, säger Ulf Holm, miljöpartiet.

– Det vore helt fel, för man kan egentligen inte ens tala om vilken fråga man ställer till folk. Vad är det man ska svara ja eller nej på? Jag tycker att det är uppenbart att de som vill ha en folkomröstning om detta vill återigen ställa frågan om vi ska vara med i EU eller inte. Det har det svenska folket faktiskt redan svarat på, svarade Laila Freivalds.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista