"GAM-ledarnas betydelse mest moralisk"

Att de två GAM-ledarna som greps i Sverige släpptes fria i fredags nådde snabbt den indonesiska huvudstaden Jarkarta. Ekots Asienkorrespondent har träffat företrädare för både regeringen och för de som kämpar för ett fritt Aceh. 

Det blir en bilfärd genom ett fuktigt, varmt och mycket biltätt Jakarta till en förort och ett studentområde. Där finns en av de 5-6 olika organisationer som jobbar för att den indonesiska provinsen Aceh på ön Sumatras nordspets ska bli ett eget fritt land. 

Aceh bakom galler
Där träffar vi en företrädare för en av grupperna. Han har på sig en svart t-tröja med ett motiv som talar sitt eget språk och som lätt kan förstås trots att texten är på indonesiska: ett galler med en människa bakom som försöker ta sig fri och över bilden står det Aceh.

Han har redan fått veta att de två GAM-ledarna i Sverige släppts fria och han säger att han respekterar att den svenska polisen gjort sin utredning kring ledarna, men verkar lättad att de nu inte behöver sitta häktade. Han säger de tre i Sverige boende GAM-ledarna mest har en moralisk betydelse. De lokala operationerna i Aceh sköts av andra. 

– Det är lokala ledare som sköter det som händer där uppe, berättar han.

Hoppas på nytt gripande
Just nu är situationen i Aceh inte en så stor fråga i Indonesien, den överskuggas av det kommande presidentvalet som ska hållas den 5 juli.

Jaffa Russin jobbar på det politiska säkerhetsministeriet i Jakarta och han har jobbat just med att hjälpa de svenska utredarna med bevis. Hans reaktion på att de två ledarna nu släppts är att han naturligtvis respekterar den svenska lagen, men hoppas på att utredningen ska komma fram till att de två grips igen.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista