"Situationen har ändrats sedan i går"

Fullt upp med att hjälpa svenskar i Kairo
1:09 min

Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Egypten, berättar att hon mött flera sorters reaktioner gällande demonstrationerna bland egyptier.

– Det har ju varit några euforiska dagar för de här demonstranterna, och det har ju naturligtvis både mötts av motreaktioner, det har jag mött bland dem man brukar kalla vanliga människor, säger Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Egypten.

– Men sen finns det ju många som förlorar på om demonstranterna får som de vill, säger Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Egypten.

Vad är det som styr händelseutvecklingen just nu, enligt din bedömning?

– Naturligtvis har regimen har en stor del av den i sin hand, det handlar om eventuella förhandlingar, det handlar om kontakter. Situationen har förändrats sedan i går och analysen om vad det fullt ut innebär är vi inte färdiga med.

Vad är svenska ambassadens roll i Kairo just nu?

– Ja, vår roll är framför allt att skydda de svenskar som finns här. Vi jobbar för fullt med att hjälpa till på olika sätt, till exempel att få ut olika personer. Vi avråder sedan några dagar från alla icke nödvändiga resor till hela Egypten, säger Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Egypten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".