Dansk strejk mot politiska reformer

Även flygtrafiken påverkas
1:08 min

En vild strejk bland transportarbetare i Danmark har brutit ut under morgonen. Bussar i Köpenhamn står stilla och även flygplatsen Kastrup har påverkats.

Bussar i Köpenhamn och andra delar av Danmark står stilla sedan chaufförer gått ut i strejk och även sophämtare, brevbärare och hamnarbetare har på vissa håll lagt ner arbetet.

Tidigare i förmiddags lamslogs delar av trafiken i Köpenhamns innerstad sedan byggnadsarbetare med stora lastbilar under cirka en timmes tid blockerade alla infarter till Kongens Nytorv.

Även på Kastrup lade flera yrkesgrupper arbetet i dag. Den strejken hävdes klockan 13, men trots det kommer flygtrafiken till och från Kastrup att försenas under hela dagen. Hittills har omkring 100 flygningar påverkats på olika sätt.

Det är enligt danska medier bland annat missnöjet med statsminister Lars Løkke Rasmussens planer på att avskaffa stora delar av systemet med förtida pension, den så kallade efterlönen, som varit den tändande gnistan för strejken.

Men enligt de strejkande hamnarbetarna är det bara ett av många angrepp från den borgerliga regeringen mot danska arbetare och de strejkande busschaufförerna är även missnöjda med nya regler som tvingar dem att själva betala för sin vidareutbildning.

Än så länge finns inga uppgifter om när strejken kan vara över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".