Två kvinnor betraktar förödelsen efter orkanen Yasi i Tully, Australien. Foto: Rick Rycroft/Scanpix.

Få skador efter cyklonen Yasi

Människor i Queensland, Australien, gick och lade sig beredda på det allra värsta. Men när cyklonen Yasi väl dragit förbi kunde de vakna - lättade över en katastrof som uteblev.

– Vi har varit väldigt lyckligt lottade, säger svenskan Maria Thérese Lindholm i Cairns.

Hon hade precis klivit ut ur huset och gick runt för att se vilka effekter som Yasi till slut fått. På framsidan, längs vägen, var ingenting förstört. Båten som man fyllt med vatten och kedjat fast med en stålanordning låg kvar. Bilen var också oskadd liksom kanoterna i skjulet bredvid. Däremot syntes spår av orkanen på baksidan av hennes och pojkvännens hus.

– Här är träd som rasat, det ser nästan ut som ett plockepinn, säger Maria Thérese Lindholm och fortsätter:

– Jag vet vänner som fått lite skador på sina hus men vi var extremt väl förberedda.

Delstaten Queensland drabbades nyligen av jätteöversvämningarna och inför Yasis ankomst fanns fruktan för omfattande förödelse.

När stormen nådde land beskrevs larmet som ljudet av ett framrusande godståg.

– Det var som att ha en jetmotor från ett flygplan över sig. Dessförinnan var det som en behärskad panik hos folk. Alla hade handlat på sig bensin, "first aid" och på affärernas mathyllor var det tomt.

I takt med att Yasi svepte bort nedgraderades cyklonen och även om 170 000 invånare i Cairns drabbades av elavbrott bestod skadorna mestadels av tak och kraftledningar som dragits ned. Inga rapporter fanns på torsdagsmorgonen om dödsfall eller allvarligt skadade människor.

– Jag har bott här i tre och ett halvt år och det här var den första cyklonen som jag upplevt. Det kommer ta ett tag innan allt blir normalt igen, säger Maria Thérese Lindholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".