Ökad vinst och minskad personal för Telia Sonera

Sverige och Finland drabbas
1:19 min

I dag har teleoperatören Telia Sonera kommit med sin rapport för det fjärde kvartalet 2010. Vinsten före skatt blev 7,6 miljarder kronor. I dag kom också beskedet att bolagets personal ska minska med 800 personer.


– Det är två skäl, vi fortsätter effektiviseringsarbetet, det finns fortfarande lite kvar, det kommer det alltid finnas lite kvar, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

– Vi är ju en väldigt prisutsatt marknad, så det måste man titta på varje dag, varje månad.

– Men det som är nytt här är att vi också nu försöker göra en kompetensväxling. Brutto talar vi om ungefär 800 personer och vi ska återanställa, nyanställa, 200 personer, med annan kompetens, just för att kompetensväxlingen. Så nettot blir 600 i Sverige och Finland.

Är det här personer som får ett avsked eller hur ska det gå till?

– Det ska vi prata med våra fackliga kollegor om, och vi ska försöka hitta bra så bra lösningar som möjligt, för det är är ju alltså inget roligt. Men det är nödvändigt.

För helåret 2010 blev resultatet blev resultatet drygt 29 miljarder vilket också var bättre än året före. Omsättningen för helåret 2010 blev 106 miljarder kronor. Det är däremot sämre jämfört med 2009.

En stor del av detta har att göra med den starka svenska kronan. Räknat i lokala valutor var det ändå ett rekordår, enligt Lars Nyberg.

– Ja, jag är jättenöjd, eftersom vi har rekordvinst, det är mycket drivet av tidigare kostnadsbesparingar, men framför allt den tillväxt som då kom som vi inte hade räknat med, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Det är starkt ökad efterfrågan på mobilt bredband som driver på branschen just nu. Ökad trafik ger klirr i kassan för operatörerna. Det är olika plattformar som konsumenterna väljer i den industrialiserade världen, små datorer eller datorlika mobiltelefoner eller läsplattor.

Allra starkast tycks de datorlika telefonerna gå. Och där är teknikutvecklingen snabbast just nu. Kampen står mellan olika operativsystem som med hjälp av applikationer, eller appar, gör mobiltelefonerna lite smartare.

Marknaden har drivits på av Apple och Iphone men mätt i volym, i antalet användare, är Android från Google och Symbian från Nokia större.

Enligt den senaste statistiken som sammanställdes häromdagen, när alla stora tillverkare hade rapporterat, tog Android över förstaplatsen från Symbian det fjärde kvartalet förra året.

Ökningen mellan fjärde kvartalet 2009 och 2010 är hissnande 615 procent. Androids operativsystem finns i mobiltelefoner från Samsung, HTC, Motorola och Sony Ericsson.

På marknaden för läsplattor är Apple störst men även där knaprar Google in och enligt prognoser kommer Android att vara störst på hela marknaden för de tre plattformarna redan om ett par år.

Avgörande blir vilken väg Nokia väljer. Kommer världens största mobiltillverkare att överge sitt eget Symbian och välja Microsoft eller Android?

För Lars Nyberg och Telia Sonera väntar goda tider de kommande åren.

– Vi är ju mer optimistiska i dag än vi var för ett år sedan. När vi gick in i 2010 så var vi ju inte säkra på att det skulle bli någon tillväxt överhuvudtaget. Så blev det ju det och det är positivt. Och nu säger vi att vi tror att det bli tillväxt 2011, ungefär fyra procent, säger Lars Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".