Foto från demonstrationer häromdagen i Jemen, mot president Ali Abdullah Salehs regim. Foto: Hani Mohammed/Scanpix.

Tiotusentals demonstranter på Jemens gator

"Regimerna skräms av folket"
1:51 min

Flera tiotusentals regimkritiska aktivister håller på att samlas i huvudstaden Sanaa för vad oppositionen döpt till "Vredens dag". Samtidigt håller den sedan mer än tre decennier styrande presidenten Abdullah Salehs anhängare på att samlas i motsvarande styrkor.

Insatserna är höga. Jemen är på gränsen till vad som kallas "failed state", en haverarad nation, som kämpar med al Qaida-inspirerade upprorsmän, en separatiströrelse i södern och shiamuslimska rebeller i norr och över allt detta arabvärldens värsta fattigdom.

USA har länge kunnat förlita sig på regimen i kampen mot al Qaida som från Jemen också har attentatsmål i grannlandet Saudiarabien, världens största oljeexportör. Förvärrad instabilitet i Jemen bedöms som ett allvarligt politiskt och säkerhetsmässigt hot mot de också oljerika Gulfstaterna.

Den folkliga vreden dämpas ytterst måttligt av presidentens löfte att avgå först om två år.

Hela arabvärlden ser ut att hålla andan inför dessa skeenden som antyder att deras värld aldrig kommer att vara densamma igen.

Orden "uppror" och "revolution" genljuder i Jemen, Jordanien, Syrien och till och med Saudiarabien där det mesta vad gäller mänsklig utveckling bäst beskrivits med ordet stagnation.

För bara någon månad sedan var förändring i arabvärlden det minst sannolika. "Inte längre skräms gatornas folk av sina regimer", säger en av oppositionens ledare i Jemen. "Det är tvärtom nu, det är regimerna som skräms av folket".

För första gången på en generation ser araber åter på Egypten för vägledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".