LO kräver sänkta skatter och fler jobb

LO har på lördagen inlett sin kongress och i sitt öppningstal krävde ordförande Vanja Lundby Wedin att regeringen sänker skatterna för att skapa fler jobb.

– Nu krävs det krafttag. Regeringen kan för det första stimulera konjunkturen genom att kompensera löntagarna för de egenavgifter som löntagarna var med och ställde upp med under krissaneringen på 90-talet. Det skulle kunna ge en skjuts åt svensk ekonomi.

Mer utbildning
Att sänka inkomstskatten genom att kompensera för egenavgifterna är ett av kraven LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin ställer till regeringen i sitt öppningstal på LO kongressen i Folkets Hus i Stockholm.

Hon tycker också att den händer för lite i satsningarna på arbetsmarknadspolitiken. Det behövs mer utbildning, och mer satsningar så att långtidssjukskrivna kan komma tillbaka till jobbet.

Besviken på riksbanken
Vanja Lundby Wedin menade att LO redan tagit sitt ansvar för att stimulera ekonomin och därmed möjligheten att skapa fler jobb genom de stabila löneavtal som förhandlats fram.

Hon var besviken på att riksbanken inte sänkte räntan och på näringslivet som hon tyckte investerade för lite. Dessutom ogillade hon arbetsgivare som inte tar sitt ansvar för arbetsmiljön.

– Vi måste sätta stopp för det nu, rött kort ska de ha. Företagen kan inte få fortsätta att slita ut människor och sedan springa ifrån notan.

”Inte sänka löner”
EU kommissionens förslag om ett tjänstedirektiv var också en av de stora frågorna som LO kommer att slåss mot. En tolkning av direktivet är att det kan äventyra de svenska kollektivavtalen.

– Vi ska inte ha en ny låglönesektor i Sverige. Vi ska kämpa för medlemmarnas jobb, men aldrig aldrig till lägre löner. Man ska inte behöva ha tre jobb för att klara sig, vi ska inte ha det som i USA. I Sverige ska man kunna leva på en lön, det är det värt att slåss för, säger Vanja Lundby Wedin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".