Nya EU-länder kritska till författning

Reaktionerna i de nya EU-medlemsländerna i Centraleuropa är kritiskt återhållsamma till den nya konstitutionen, som nu kommer att nagelfaras av de olika ländernas parlament innan det blir folkomröstning.

De två största nya medlemsländerna Polen och Tjeckien kommer att folkomrösta om den nya konstitutionen. Det är därför en lång väg kvar innan vi kan tala om att Europa har en ny konstitution.

I den polska reaktionen ryms både glädje och besvikelse. Det var Polen som tillsammans med Spanien stjälpte den förra konstitutionen i december i fjol.

Marek Belka som leder den polska expeditionsministären får beröm av Polens president, men kritik av oppositionen. I den kritiken finns också stora portioner inrikespolitiskt kannstöperi. Att den agerande polske premiärministern inte lyckades få med Europas kristna rötter i förordet till konstitutionen är en missräkning.

Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza ger ändå Belka en eloge för att han lyckats bromsa Europas stormakter från att bestämma om allting. Sist av alla regeringschefer gick den polske med på konstitutionstexten om hur röstningen ska gå till.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista