Amerikansk robotattack dödar 20 i Irak

Omkring 20 irakier dödades idag i ett amerikanskt flyganfall i staden Falluja väster om Bagdad. Eventuellt har den som USA utpekar som högste ledare för al-Qaida i Irak dödats i attacken.

De senaste två månaderna har USA avhållit sig från större attacker i Falluja, men på lördagen angreps ett bostadsområde med två flygrobotar. Två hus totalförstördes och flera andra skadades. Ur rasmassorna från de sammanfallna husen drogs omkring 20 dödade irakier fram, av dem var fem barn. 

Kropparna fördes till det som kallas för Martyrernas kyrkogård i Falluja, där de snabbt begravdes. Vreden mot USA i staden nådde snabbt kokpunkten.

Den amerikanska ockupationsmyndigheten har inte velat kommentera anfallet. Möjligen var de ute efter att döda en man som USA hävdar leder al-Qaida i Irak, och som beskylls för att ha genomfört rader av bombdåd och mord.

Sten Sjöström, Bagdad
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista