1 av 2
2 av 2
David Kato misshandlades till döds i sitt hem. Foto: Michele Sibiloni/Scanpix

Man gripen för mord på gay-aktivist

Våg av homofobi i landet
1:32 min

I Uganda har polisen gripit en man misstänkt för mordet på en av landets - och Afrikas - mest kända gay-aktivister i förra veckan. Mordet har väckt starka protester på många håll i Afrika.

Enligt polisen i Uganda har den gripne mannen erkänt att han dödade David Kato i hans hem, efter ett privat gräl.

Myndigheterna i Uganda har sedan mordet skedde velat tona ner kopplingen till Katos roll som språkrör för homosexuellas rättigheter, och den våg av homofobi som har svept över Uganda och en rad andra afrikanska länder. Polisen har istället fört fram att det troligen rör sig om ett rån, eller som nu att handlar om ett personligt gräl som slutade med dråp.

Gay-aktivister i Uganda misstänker däremot myndigheterna för att vilja dölja att det rör sig om ett hatbrott, bland annat för att inte uppröra viktiga biståndsgivare.

Men runt om i Afrika har reaktionerna varit mycket starka efter mordet, som av organisationer för homosexuellas rättigheter kontinenten över ses som en följd av den förföljelse homosexuella utsätts för i så många länder på kontinenten.

Homosexualitet är förbjuden i nära 40 länder i Afrika. Uganda är ett av dem, där kan det ge upp till 14 års fängelse. I landets parlament ligger också just nu ett förslag om att införa dödsstraff i vissa fall, och i höstas publicerade en tidning i Kampala bilder på personer som uppgavs vara homosexuella, med rubriken Häng dem. Den mördade David Kato var en av dem på bilderna.

I Sydafrika, det enda land i Afrika som tillåter äktenskap mellan personer av samma kön hölls tidigare i veckan en protestmarsch där demonstranterna krävde att den sydafrikanska regeringen ska agera i AU, Afrikanska unionen för att stärka homosexuellas rättigheter, och skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".