"EU:s stora länder är vinnarna"

Det är de stora länderna som är vinnare och de små som är förlorare när EU nu får en nya grundlag. Det anser Sverker Gustavsson, professor i statsvetenskap vid Uppsala Universitet.  

– Det som på slutet verkar ha skett är att man höjde befolkningstalet från 60 till 65 procent och det måste betyda att de stora länderna tog ytterligare ett steg framåt från sin synpunkt sett. De mindre länderna fick ge efter från sin synpunkt om att minoriteterna ska skyddas. 

Enligt Sverker Gustavsson, socialdemokrat och professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet är det ingen tvekan om att de stora länderna som är vinnare på bekostnad av de små.  

Inte säkert att centralmakten stärks
Även om den nya grundlagen på pappret också innebär att centralmakten i EU har stärkts i förhållande till medlemsländerna så är det inte säkert att det blir så i praktiken, enligt Sverker Gustavsson. Det beror bland annat på att den nya grundlagen är mindre tydlig än den gamla i att göra klart var gränserna mellan maktfördelningen går.

– Även om det nu finns en formell princip om att EG-rätten är överordnad, så vet vi att den inte slår igenom på massor av områden, som medlemsländernas befolkningar inte vill att den ska slå igenom på. Det blir hela tiden en dragkamp och den kommer intensifieras när det inte är glasklart vad som hör till det ena området och vad som hör till den andra, säger Sverker Gustavsson.

Måste godkännas av alla
Innan den nya grundlagen börjar gälla krävs det att den godkänns av alla parlament i EU:s medlemsländerna. I flera länder kommer det att hållas folkomröstningar om grundlagen och Sverker Gustavsson säger att det är tveksamt om den faktiskt kommer att gå igenom. Om det inte gör det kommer den gamla grundlagen att leva vidare.

– Den här gången kan man verkligen fråga sig om inte innehållet, de här oklarheterna om befogenheterna och maktförskjutningen, leder till att det är stora risker för att det blir nej, särskilt i de länder där man folkomröstar.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".