Protester i huvudstaden Alger den 22 januari. Foto: Scanpix

Regimkritiker i Algeriet följer utvecklingen

"Även i Algeriet blir det en revolt"
2:17 min

De våldsamma scenerna i Egypten och revolten i Tunisien får grannländerna att skälva. I Algeriet börjar nu regimvänliga parlamentariker föra fram idén att undantagstillståndet som har rått i 19 år nu ska hävas.

Tvärs över Medelhavet, i Marseille, lever flera hundra tusen algerier, som följer utvecklingen noga.

– Titta, är det där bra, tycker du? undrar ägaren till restaurang Royal nära rue d'Aix och pekar på tv-kanalen al-Jaziras sändning från Kairo, där våldet tagit över.

Det var igår eftermiddag och mina frågor om missnöjet i Algeriet skakar han av sig med ett skratt och en axelryckning, som om ord vore farliga. Stället är fullt med algeriska arbetare, som sitter bredvid varandra, tysta, uppslukade av tv-bilderna. 

Achmed, en yngre man i keps, svarar rakt på sak: 

– Jo, även i Algeriet blir det en revolt, men senare, tror han. Om några månader kanske. I alla arabländer med diktaturer kommer det att ske. Vi algerier tänker göra som de, även om det är farligt.

– Man blir dödad eller satt i fängelse, om man säger vad man tycker, säger Achmed, som då och då reser till hemlandet.

Den 42-årige ingenjören Mohammed ger en helt annan bild.

– Tortyr, nej det förekommer inte i Algeriet, säger han, men modifierar sedan det till att jo, kanske det förekommer, men inte mycket i alla fall. Han har just varit hemma en månad i Alger och någon upprorsstämning, som i Tunisien och Egypten, kände han inte av. Protesterna riktar sig mot höga matpriser, men det finns inga krav på att regimen ska avgå, påstår han.

– Algeriet går inte att jämföra med Tunisien och Egypten. Det är friare med en stadig utveckling, anser han.

Fler algeriska röster från Marseille kan ni höra senare i dag i Studio 1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".