Arbetsmiljön för barn i förskolor ska ses över

De fyra oppositionspartierna i riksdagens utbildningsutskott har gett regeringen i uppdrag att utreda hur fler delar av arbetsmiljölagstiftningen än idag ska kunna gälla på förskolor.

En förstärkt arbetsmiljölagstiftning skulle enligt oppositionspartierna kunna påverka bland annat barngruppernas storlek, lokalernas utformning, ljudmiljön och hur förskolan hanterar smittskyddet, det vill säga vilka regler som ska gälla när barnen är sjuka.

Förslaget som utbildningsutskottet idag på förmiddagen har röstat igenom bygger på motioner från Vänsterpartiet och Miljöpartiet som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna stödjer. 

Arbetsmiljölagen gäller idag inom förskoleklassverksamheten, grundskolan och gymnasiet.

Frågan om i vilken utsträckning arbetsmiljölagen även ska omfatta förskolan har utretts tidigare, senast i en utredning som presenterades 2006. Där avstod utredaren från att föreslå att förskolan skulle omfattas av arbetsmiljölagstiftningen.

Det berodde framförallt på att arbetsmiljölagen tar fasta på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare på en arbetsplats.

Istället fanns förslag i utredningen om att huvudmannen för förskolan skulle få ett förstärkt ansvar för barnens hälsa och säkerhet i förskolan.

I den nya skollagen som träder i kraft i sommar finns en liknande innebörd när det gäller huvudmannens ansvar för förskolebarnen.

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista