Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

FOI: "Mycket står och faller med Egypten"

Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 12.57
Egypten strategiskt viktigt för omvärlden
(2:01 min)
Stridsvagnar i centrala Kairo.

Den egyptiska militärmakten vill genomföra demokratiska reformer, men samtidigt vill man inte ha ett snabbt maktskifte för att undvika än värre instabilitet, säger Karl Sörenson, säkerhetsanalytiker vid Försvarets Forskningsinsituitut FOI.

– De vill ju ha, och är säkert under tryck att bibehålla ett stabilt Egypten, men ändå tillåta en demokratisk reform. Det kan de nog tänka sig, men samtidigt vet de själv att en demokratisk reform också kommer att innebära att de kanske inte kommer att kunna ha samma priviligerade ställning som de har i dag, säger Karl Sörenson, säkerhetsanalytiker vid Försvarets Forskningsinsituitut FOI.

I grunden har Egypten alltid varit en militariserad stat där militären alltid haft ett oerhört inflytande, och det kommer de att försöka bibehålla, säger Karl Sörenson. som ändå menar att militären redan börjat planera för tiden efter Mubarak.

Däremot vill inte militären ha ett snabbt val nu med en gång. Om den pågående revolutionen eller protestvågen leder till att dagens Mubarakstyrande regimparti pulvriseras så finns det få prodemokratiska politiska krafter som är beredda att ta vid.

– Det är väl det alla är oroliga för, eftersom den här revolutionen eller protesten som pågår nu är en demokratisk gräsrotsrörelse, men tyvärr återspeglar den kanske inte det egyptiska partipolitiska livet.

– Det parti som har en partistruktur som snabbt kan mobilisera inför ett val är det Muslimska brödraskapet, säger Karl Sörenson.

Och en sådan utveckling är knappast vad den egyptiska militären vill ha, säger Karl Sörensen, som dock poängterar att det inte bara är den egyptiska militären som bestämmer över utvecklingen nu. För det finns få länder som har denna enormt strategiskt viktiga betydelsen för omvärlden, säger Karl Sörenson.

– Det finns mycket som står och faller med Egypten. Ett land som är så centralt placerat kan kanske inte helt och hållet få ha sin inrikespolitik i fred. Det finns för många som har något att vinna och förlora på vad som sker i Egypten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".