Flickor rädda att bli bortgifta i sommar

Nu i början av sommaren kommer många samtal till landets kvinnojourer från unga invandrarflickor som är oroliga för att bli bortgifta under sommarlovet.

– Det ökar, från att ha haft en eller två tjejer om året som sökte hjälp så har vi nu före sommaren haft en fem-sex tjejer bara på min jour, säger Gunilla Westny som jobbar på kvinnojouren i Norrköping och sitter i styrelsen för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

– Tjejerna är rädda för att familjen ska ta med sig till sitt hemland och gifta bort dem. Antingen märker de det på föräldrarnas beteende eller så har de sagt att det är dags och att mannen är förutbestämd, säger Gunilla Westny.

Samtalen blir fler
Kvinnojouren i Norrköping har under flera år fått ta emot samtal från unga invandrarflickor som är oroliga för att bli bortgifta.

Men de senaste åren har allt fler hört av sig. Enligt Gunilla Westny är situationen densamma på många håll men problemet är vanligast i större städer.

Det handlar om unga tonårsflickor, oftast får kvinnojourerna kontakt med dem inför sommarlovet det år som flickorna ska sluta nian.

– Då slutar de skolan och skolan märker inget eftersom det är gymnasiet som är nästa steg, säger Gunilla Westny.

Behöver mycket hjälp
De 15-16-åriga flickorna behöver betydligt mer stöd och hjälp än de kvinnor som annars söker sig till kvinnojourer. De är unga, ensamma och saknar sin familj. Det är inte ovanligt att det hela slutar med att flickan lämnar sin familj.

– Vi försöker stötta så gott det går. Är det så att de absolut inte gå tillbaka efter att ha sökt hjälp så får de bo hos oss eller så tar vi kontakt med socialen, säger Gunilla Westny.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".