I vissa fall tangerar även bärplockarnas situation människohandel berättar utredaren Natalia Ollus. Foto: Karin Grip/Scanpix.

Utländska arbetare utnyttjas som slavar

Långa arbetsdagar mot liten eller ingen lön alls
1:32 min

Den moderna slavhandeln ökar i Finland, visar en helt ny rapport från HEUNI - det europeiska institutet för kriminalpolitik.

Det handlar om utländska arbetare som utnyttjas och kontrolleras, en verksamhet som har ökat i hela Europa de senaste åren i skuggan av sexhandeln.

Främst handlar det om arbetare inom restaurang- och byggbranschen, men i vissa fall tangerar även bärplockarnas situation människohandel berättar utredaren Natalia Ollus.

– Det som de utländska bärplockarna har råkat ut för är klart och tydligt utnyttjande, säger Natalia Ollus.

Man kan bedöma det som människohandel?

– Om det finns tillräckligt av de här elementen så kan det vara människohandel, säger Natalia Ollus.

HEUNI, det FN-anslutna europeiska institutet för kriminalpolitik har kartlagt fall av människohandel i Finland mellan 2004 och 2010. Ungefär 10-15 fall kommer till myndigheternas kännedom varje år - något man anser vara toppen på ett isberg.

För att ett fall ska klassas som människohandel så krävs det en kombination av långa arbetsdagar mot liten eller ingen lön alls och att även fritiden kontrolleras av arbetsgivaren.

I rapporten finns exempel där arbetsgivarna har tagit hand om de anställdas pass och bankkort och förbjudit dem att ha kontakt med andra människor. Det finns också exempel på hot och våld.

Hargan - som bara vågar säga sitt förnamn - jobbar på en liten restaurang i Helsingfors och han har märkt att det finns i hans bransch och tror att det är rätt vanligt.

När bandspelaren är av vågar Hargan berätta att han själv inte alltid fick betalt i början.

Trenden med ökad människohandel - modernt slavarbete som inte handlar om sexhandel - är likadan i hela Europa - och i samband med en internationell konferens i Helsingfors inleds nu ett europeiskt samarbete.

– Vi hoppas att det kommer att leda till att man börjar diskutera det här, under vilka villkor människor arbetar, det finns verkligen personer som blir utnyttjade, säger Natalia Ollus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".