1 av 2
Klicka för rörlig grafik - internetanvändning
2 av 2
Demonstranter drabbar samman på Tahrir-torget. Foto: Ben Curtis/Scanpix

Internet driver revolten

Trots att mobilnätet och internet stängdes av i flera dagar i Egypten så är nätet och mobilerna avgörande för dagens revolter i arabvärlden. Kombinationen ovanligt hög andel 20 åringar, globaliseringen och de nya kommunikationsvägarna banar vägen.

Det gemensamma för arabländerna både i Afrika och Mellanöstern är en ovanligt stor andel unga i 20 årsåldern och att både internet och mobilanvändning vuxit snabbt.

I Mellanöstern har nära 30 procent av befolkningen eller mer än 63 miljoner tillgång till internet. I hela världen är andelen som har internet 28 procent.

De hårdföra diktaturerna Tunisien och Egypten har till skillnad mot Libyen medvetet satsat på ny teknik, utbyggnad av internet och mobiltelefoni.

Regimen i Egypten har på så vis bidragit till dagens situation genom att liberalisera internetmarknaden från 2002. En satsning som förvandlat landet till Afrikas största internetmarknad. Över 300 olika företag erbjuder nät och dataservice i Egypten, men det är framförallt i städerna som det finns.

Redan 2003 byggdes bredbandet ut och under tre år tiofaldigades antalet bredbandsuppkopplingar. Flera operatörer erbjuder också IP telefoni och mobiltelefonin har vuxit med 30 procent om året. 3G nät finns sedan 2006.

I Tunisien, där varken politisk frihet eller yttrandefrihet existerat de senaste 30 åren, satsades stora statliga medel på telecom sedan mitten av 1990talet. Infrastrukturen är därför idag en av de mest utvecklade i hela Norra Afrika med både utbyggda fasta telenät och starkt växande mobilnät. Särskilt märktes det när ännu en operatör fick licens i Tunisien 2002. 3G provades redan 2004,

Internet finns över hela landet med fiberoptikkablar och internationell access via kablar på havsbottnen och satellituppkopplat nät.

Mobiltäthet präglar också arabländerna där Bahrain, Förenade arabemiraten och Irak har fler än ett abonnemang per person och noterar siffror långt över 100 procent. I Bahrain t ex 150 procent. Mobiloperatörerna är flera och många utländska i de flesta av länderna, vilket inte har hindrat att regimerna kunna bryta både mobiltrafik och internet tidvis, som i Egypten. Men samtidigt har det alltid funnits vägar runt också dessa försök att hindra kommunikationerna.

Ett av de tre mobilnäten i Egypten brittiska Vodafone säger sig ha tvingats skicka ut regimvänliga sms under protesterna. På Twitter har ilskan och kritiken varit stor mot att det brittiska företaget deltagit på regimens sida. Ett av sms:en vädjade till landets ärliga och lojala män att konfrontera förrädare och kriminella och skydda vårt folk och ära.

Vodafone kommenterade att mobiloperatören inte kunde stoppa sms:en. Enligt Vodafone ska också de andra operatören Etisalat, som till största delen ägs av Förenade Arabemiraten och det egyptiska Mobinil också ha skickat ut regimtrogna sms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".