Amerikaner uppmanas fly Saudiarabien

Halshuggningen av amerikanen Paul Johnson har fått många amerikaner att tvivla på att Saudiarabien kan skydda de drygt 40 000 amerikaner som lever i landet. USA:s ambassadör i Saudiarabien, James Oberwetter, uppmanar alla amerikaner att åka hem.

Trots att Saudiarabiska säkerhetsstyrkor dödat ledaren och flera medlemmar i den islamistiska terrorgrupp som kidnappat och mördat amerikanen Paul Johnson, tvivlar många i USA på att kungadömet kan skydda alla västerlänningar som finns i landet.

Kan finnas fler terrorister
USA:s ambassadör i Saudiarabien, James Oberwetter, sa på en presskonferens att ännu är inte alla terrorister på listan tillfångatagna, det kan finnas många fler. Därför uppmanar han amerikanerna att åka hem.

Mordet på Johnson var inte det första. Det har varit flera terrordåd riktade mot utlänningar, och den senaste tiden har också flera andra amerikaner och britter mördats.

Tagit hjälp av USA
Den saudiska utrikespolitiske rådgivaren Adel Al-Jubeir sa på en presskonferens i lördags att man nu tagit hjälp av bland annat USA, och att man dödat och tillfångatagit stora delar av den terrorgrupp som legat bakom dåden. Saudiska myndigheter gör allt för att boende i landet skall känna sig säkra.

Trots den massiva insatsen mot terroristerna, 15 000 saudiska poliser söker igenom hus och bilar runt huvudstaden Riyadh, så har misstankar framförts i amerikanska medier om att saudierna inte tar terrorhotet på allvar. Bland annat hänvisar man till opinionsundersökningar som visar att många Saudier är mycket kritiska till USA och sympatiserar med al-Qaida.

Missnöje med USA:s politik
Adel al-Jubeir, som företräder den Saudiska kronprinsen Abdullah, menar att den saudiska allmänheten är kritisk till amerikansk politik i Mellanöstern, till Irakkriget och till bristen på stöd för palestinierna. Missnöjet gäller inte amerikanska medborgare i regionen.

Under tiden som jakten på terrorister i Saudiarabien fortsätter, så förbereder sig gästarbetarna för att åka hem på semester. Många funderar nu på om de skall åka hem för gott. Utrikesminister Colin Powell säger tvärtemot den amerikanska ambassadören, att det vore att låta terroristerna vinna.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista