Sundbo ungdomshem/motivationstavla. Foto: Maja Suslin och Jessica Gow/Scanpix

Lågt förtroende för ledningen på SiS

Många funderar på att sluta
3:02 min

En stor andel av de anställda på Statens Institutionsstyrelse är missnöjda med sin arbetsmiljö.

Varannan upplever att de unga och missbrukare som vårdas på SiS boenden inte får tillräckligt bra vård och få har förtroende för den högsta ledningen.

Efter år av omorganisationer och avslöjanden om kränkande behandling av unga på SiS vårdinstitutioner är många trötta, visar en nyligen genomförd enkät bland de anställda.

– Jag har varit med i femton år och jag kan se att arbetsbelastningen inte blir mindre, säger Thomas Olsson som är anställd som behandlingsassistent på ett SiS-hem utanför Jönköping, och ombud för fackförbundet Seko.

I höstas fick knappt 2 000 SiS-anställda svara på en stor medarbetarenkät. Var tredje känner att jobbet har negativa effekter på arbetsglädjen, hälsan och privatlivet.

Fler än hälften upplevde att de inte kan ge tillräckligt bra vård och ungefär lika många funderar på att sluta inom det närmaste året.

– Man har haft väldigt mycket att göra och har inte riktigt hunnit med. Det betyder också att kvaliteten kan ha blivit lite sämre, säger Per Hellstrand som är ordförande för fackförbundet ST:s avdelning inom SiS.

Tidigare har Sveriges Radio kunnat avslöja flera fall av missförhållanden på SiS hem.

SiS generaldirektör Ewa Persson Göransson ser också problemen med arbetsmiljön som ett hot mot en bra vård.

– Det är klart att det oroar mig oerhört. Vi har själva initierat den här undersökningen just för att vi har haft några jobbiga år med besparingskrav och svåra och tuffa beslut som har behövt fattas om nedläggningar och sammanslagningar, säger Ewa Persson Göransson.

Hon framhåller att beläggningen på boendena har varit hög, något som ibland pressat personalen till det yttersta. Signalerna säger hon sig ta på allvar.

– Vi har inte varit tillräckligt duktiga på att kommunicera med våra medarbetare och tillräckligt duktiga på dialog och delaktighet, säger hon.

För Ewa Persson Göranssons del finns det mer av mindre rolig läsning i den hundra sidor tjocka sammanställningen av de anställdas syn på läget inom SiS.

Bara var tredje säger sig ha förtroende för den högsta ledningen, bland dem som jobbar på huvudkontoret är stödet ännu magrare.

– Det är inte riktigt min bild, att det är mig man har lågt förtroende för, säger Ewa Persson Göransson.

Vem är det då?

– SiS ledning är naturligtvis jag, men vi måste alla ta åt oss.

Avdelningsordföranden på fackförbundet ST menar dock att generaldirektören borde ta åt sig av resultaten från enkäten.

– Det har funnits ett misstroende mot SiS ledning. Huvudsakligen mot generaldirektören och den centrala ledningsgruppen, säger Per Hellstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".