Regeringen säljer 255 miljoner aktier i Nordea

"En ganska dålig affär"
1:32 min

Regeringen kommer att göra en storaffär genom att sälja upp till 225 miljoner aktier i Nordea.

Pengarna ska gå till att betala av på satsskulden. Men oppositionen gör tummen ner, Thomas Östros är ekonomisk talesman för Socialdemokraterna.

– Staten är en viktig ägare i Nordea och har varit framgångsrik i det ägandet och har garanterat att Nordea är ett svenskt företag, säger Thomas Östros.

Finansanlytikern Peter Malmqvist är inte heller entusiastisk över försäljningen av Nordea-aktierna.

– Nej, inte det minsta. Det är dessutom en ganska dålig affär att sälja ett lönsamt bolag eller i det här fallet en lönsam bank som ger god utdelning och amortera ner på skulder som har väldigt låg ränta. Rent ekonomiskt ser jag ingen vits att göra det. Det här är naturligtvis en ideologisk del, säger Peter Malmqvist.

Finansmarknadsminister Peter Norman lämnar inga svar om försäljningen förrän i morgon. Men när den är genomförd ska statens ägande i Nordea ha minskat från knappa 19 procent till 13,5 procent.

Aktierna ska säljas på auktion och som möjlig köpare pekas finska Sampo ut.

– Nordea blir alltmer övertaget av ett finskt ägande. Det har man inte alls funderat kring vad det innebär för Nordeas framtid med huvudkontor i Stockholm och Sverige som ett nordiskt centrum, säger Thomas Östros.

Aktierna ska säljas i två omgångar, om 200 respektive 55 miljoner aktier. Räknat på dagens aktiekurs handlar det om nästan 20 miljarder kronor. Men små aktieägare kan få se aktiekursen gå ner, när den bjuds ut på auktion.

– Kortsiktigt kan en sådan här affär, om den är tillräckligt stor, vara en kurspress, säger Peter Malmqvist.

Det här är Nordea

Nordea har cirka 11 miljoner kunder, cirka 1 400 kontor och ett börsvärde på 36 miljarder euro. Aktien är noterad på NASDAQ OMX Nordic Exchange i Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. De tre största aktieägarna är Sampo Group med 20,6 procent av aktierna, svenska staten med 19,9 procent och Nordea-fonden med 3,9 procent. Styrelseordförande är sedan 2002 Hans Dalborg och vd är sedan 2007 Christian Clausen.

Källa: Nordeas hemsida. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".