Indonesiskt röstfiske - med smörsång

Med bara två veckor kvar tills att det indonesiska folket för första gången får direktvälja sin president tar presidentkandidaterna nu till alla knep för att få uppmärksamhet.

Vad kan vara bättre propaganda än att ses av över hälften av landets alla tv-tittare på allra bästa sändningstid en lördagskväll? Det innebär visserligen att man måste sjunga smörsånger istället för att framföra sitt politiska budskap. Två av det indonesiska valets hetaste kandidater medverkade i en mycket populär tv-sänd popstjärnetävling i Indonesiens huvudstad Jakarta. 

Alla presidentkandidater var inbjudna till programmet men det var bara de här två som tog tillfället i akt att sjunga för folket. 

Togs emot som en rockstjärna
Opinionsundersökningarna pekar på att förre säkerhetsministern Susilo Bambang Yudhoyono blir Indonesiens näste president. Han leder skyhögt över sina motkandidater. Sångtävlingen den vann han dock inte trots att den unga publiken i arenan tog emot honom som om han vore en rockstjärna. 

Hans nybildade parti, Demokratiska partiet, fick 57 mandat i parlamentsvalet i våras och blev därmed kammarens fjärde största parti. Han avgick som säkerhetsminister bara en månad innan parlamentsvalet efter ett bråk med landets nuvarande president Megawati Sukarnoputri.  

Vill ha militärer i toppen
Susilo Bambang är 54 år och tidigare general, vilket sägs vara en anledning till att han drar röster. Många Indonesier vill ha en militär i toppen, säger Amir Santoso, som undervisar i politik på Indonesiska universitetet till nyhetsbyrån AFP, som en förklaring till hans popularitet. 

Hans politiska budskap är att få ned arbetslösheten och bekämpa fattigdomen som är stor i detta enorma land med cirka 150 miljoner innevånare.

Överlägsen i opinionsmätningar
Susilo Bambang har i de senaste opinionsundersökningarna fått mellan 41 och 47 procent av rösterna, vilket är mer dubbelt så mycket som någon av de andra kandidaterna.  

I lördags fick Susilo ändå nog se sig besegrad på scen av presidentkandidaten Wiranto, som är före detta general i den tidigare diktatorn Suhartos parti Golkar. Den 55-årige Wiranto har även tidigare gjort sig känd i smörsångarbranschen.

Misstänkt för blodbad
Wiranto har varit misstänkt för att ha begått brott mot mänskligheten i samband med de blodiga striderna i Östtimor 1999. Han själv säger att han visserligen var där men att han gjorde allt för att stoppa blodbadet. 

Det är främst han och nuvarande presidenten Megawati som kämpar om att bli tvåa i presidentvalet den 5 juli för att på så sätt ta sig vidare till den andra omgången av valet. Om Susilo Bambang får mer än 50 procent av rösterna då krävs ingen andra omgång utan då blir han president direkt och slipper kanske att sjunga inför storpublik på ett tag.

Margita Boström, Jakarta
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista