Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veteran bland partiledare inleder kommundagar

Publicerat fredag 4 februari 2011 kl 06.00
Webbextra: Lyssna på hela intervjun
11 min

Centerledaren Maud Olofsson inleder i dag Centerpartiets kommundagar i Linköping med 600 deltagare. Hon är den som suttit längst som partiledare bland riksdagspartierna, tio år.

Hon gjorde i höstas det tredje sämsta valet för partiet sedan 1917 och Centerpartiet tappade procentuellt mest av alla partier, till och med mer än Socialdemokraterna.

Partiets valanalys som kom för en vecka gör en noggrann analys av allt som gick fel. Maud Olofsson sitter kvar och tror att hon kan vända den neråtgående trenden genom att byta utgångspunkt och ta de utsattas perspektiv i förhandlingar i regeringen.

– Mer självkritik kring hur det ser ut i samhället, leta upp de samhällsproblem som människor uppfattar är samhällsproblem, inte bara dem vi vill se, utan också de vi normalt inte ser. Vi måste också våga ta strid för frågor som klimatomställning, bättre villkor för företagen, rätten för sjukförsäkrade att faktiskt få hjälp, ta det perspektivet när man diskuterar i regeringen, säger Maud Olofsson.

Kan ni göra det, det är ju Moderaterna som bestämmer?

– Nej, det är inte Moderaterna som bestämmer. Vi är fyra personer som ingår i regeringen och det är först när vi är överens allihopa som det finns en regeringspolitik. Vi hör nästan ingen kritik alls från våra egna medlemmar om att vi inte har genomfört saker och ting. Däremot är det så att väljarna inte vet det, de har inte sett det och tror att de får Centerpolitik om de röstar på Moderaterna, så är inte fallet.

Det är ju en våldsam självkritik, ni gör saker och kommer i regeringsställning men lyckas inte få credit för det?

– Om man inte inser sina begränsningar och vad man har gjort fel så kan man heller aldrig rätta till det. Jag menar att den kritiken finns att rikta mot mig och mot andra i regeringen men nu sitter vi en ny period och därför kan man göra annorlunda. Jag har själv dragit slutsatsen, minska ner portföljen så att du kan ägna dig mer åt att vara partiledare, säger Maud Olofsson.

Drar du slutsatser av att du har hållit på i tio år?

– Ja, men mitt svar har i tio års tid varit att jag vill vara partiledare så länge jag tycker att det är roligt och så länge jag har medlemmarnas förtroende. Just nu tycker jag att det är roligt och jag tror att jag har medlemmarnas förtroende, säger Maud Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".