1 av 15
Demonstranter för och emot Mubarak under natten i Kairo. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
2 av 15
3 av 15
4 av 15
Demonstrant gör segertecken på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Victoria Hazou/Scanpix
5 av 15
6 av 15
Demonstranter bär på en skadad man efter stenkastning i närheten av Tahrirtorget i Kairo. Foto: Ben Curtis/Scanpix
7 av 15
Demonstranter samlades på Tahrirtorget. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix
8 av 15
Tusentals människor samlades för bön på Tahrirtorget. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix
9 av 15
Tusentals människor samlades i bön på Tahrirtorget. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix
10 av 15
Mubarakanhängare stormade in på hästar och kameler. Foto: Mohammed Abou Zaid/Scanpix
11 av 15
En anti-regeringsdemonstrant söker skydd bakom en trafikskylt i centrala Kairo på onsdagen. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix.
12 av 15
Tahrirtorget torsdag morgon. En lugn morgon efter en våldsam natt då minst fem personer dödades. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
13 av 15
Bilar som brann i natt i Kairo vid Tahrirtorget. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
14 av 15
Minst ett hundratal människor uppges ha skadats i sammandrabbningarna. Foto: Mohammed Abou Zaid/Scanpix
15 av 15
Klicka för grafik - Tahrirtorget

Ekot direktrapporterar om Egypten

Efter fredagsbönen bröt omfattande demonstrationer ut mot regimen i Egypten. På Tahrirtorget samlades hundratusentals människor och krävde president Hosni Mubaraks avgång.

Lö 04:15

Besked kommer om att två av Amnesty Internationals medarbetare i Kairo släpptes sent på fredagskvällen. Efter en räd i torsdags har de hållits fångna tillsammans med ett 30-tal andra egyptiska och internationella aktivister, jurister och journalister. Ytterligare tre personer släpptes senare.
Amnesty vädjar nu till de egyptiska myndigheterna att alla som gripits i räden ska släppas.

Lö 01:45

Under natten har kraftig skottlossning hörts vid Tahirtorget i Kairo och ett vittne har uppgett att militären sköt i luften sedan det hörts skottlossning från ett område där de Mubaraktrogna håller till.

TV-kanalen CNN har rapporterat att det hörts automateld under nästan en timme från Mubaraksympatisörernas läger. Enligt vissa uppgifter har de försökt ta sig in på torget där omkring 10 000 regimkritiker samlats under natten.

23:11

En egyptisk fotograf har dött, till följd av de skottskador han fick under sammandrabbningarna i Kairo tidigare i veckan, skriver amerikanska LA Times på sin hemsida, som hänvisar till den statliga egyptiska tidningen Al-Ahram.

Han fotograferade slagsmålen på Kairos gator från sin balkong, inte långt från Befrielsetorget, när han blev skjuten den 28 januari, skriver tidningen.

Han är den första journalist som dödats under oroligheterna.

22:45

Trots att det nu är bara en dryg timme kvar till midnatt så är Tahrirtorget i Kairo fortfarade fylld med människor som vägrar att ge upp i sina krav om att president Mubarak måste avgå.

Svenska Maria Andersson var på plats på torget i dag och rapporterar om många skadade och brist på sjukvårdsmaterial på torget.

21:00

På fredagskvällen posterades beväpnade soldater ut vid hotell Mariott där flertalet av de utsända utländska journalisterna i Kairo bor.

Soldaterna grupperade sig runt hotellet, och enligt vad hotellpersonalen uppgav för TT:s utsände var detta en åtgärd som sattes in för att öka säkerheten för journalisterna.

20:42

Sammandrabbningarna har hittills krävt elva liv,  rapporterar den statliga egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Dödssiffran lämnades av Egyptens hälsominster sedan tre personer som fått intensivvård avlidit i dag.

Enligt hälsominstern har omkring 5,000 personer skadats i de massiva protesterna.

19:39

Mohamed ElBaderei kommer inte att ställa upp i det kommande presidentvalet. Han klargör detta i en telefonintervju för den österrikiska dagstidningen Der Standard.

– Jag är ett ombud för maktskifte. När det kommer, har jag gjort min plikt, säger han.

På en presskonferens i Kairo vädjade ElBaradei i dag till president Hosni Mubarak att avgå så länge det kan ske med värdighet.

18:47

I en intervju med tv-stationen Al Arabia säger nu Egyptens nye premiärminister Ahmed Shafiq att det är osannolikt att Mubarak kommer att lämna ifrån sig makten till sin nyutsedde vicepresident Omar Suleiman.

- Vi behöver presidenten av rättsliga skäl, säger premiärministern.

USA har de senaste dagarna pressat den Egyptiska regeringen hårt för att Mubarak ska avgå och Suleiman ska leda en övergångsregering fram tills valet.

17.45

Egyptiska armén har fått order från regeringen om att hjälpa utländska journalister och skydda dem från de civilklädda våldsverkarna, Ändå har tv-kanalen al-Jazeeras kontor i Kairo attackerats i dag och utrustning har slagits sönder.

FN, Ryssland, EU och USA har kraftigt fördömt överfallen och gripandena av utländska journalister.

16.45

--Folket vill att regeringen faller. Här på Tahrir-torget har demonstranterna återfått självförtroendet efter flera dagar av konfrontationer med Mubarak-anhängare, rapporterar korrespondent Cecilia Uddén.

Demonstranterna tänker inte lämna torget innan Mubarak har försvunnit.

16:41

–  Det är en festlig stämning och fullt med människor på Tahrirtorget. Det berättar en av dem som protesterar, Riim, i telefonsamtal med vår korrespondent Nils Horner i Studio Etts direktsändning från Kairo. Rykten bland dem som finns där säger att armén kanske kommer tvinga president Hosni Mubarak att avgå, men det är fortfarande rykten.

16:24

Processen för att få fram en ny egyptisk regering, med brett folkligt stöd, måste påbörjas nu, slår EU-ledarna fast i en deklaration antagen på EU-toppmötet i Bryssel.

EU-ledarna kräver även att Egyptens invånare ges skydd av egyptiska myndigheter så att de fritt och under fredliga former kan demonstrera. De fördömer samtidigt "alla försök att begränsa det fria informationsflödet" genom angrepp mot journalister och människorättsaktivister som "oacceptabla".

16:02

Egyptens riksåklagare har förbjudit landets tidigare handelsminister Rashid Mohammed Rashid att lämna landet och har frusit hans bankkonton, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena enligt AFP.

Rashid och flera andra ministrar i den nyligen avsatta regeringen misstänks enligt Mena för att ha stulit pengar ur statens kassakistor.

15:44

--Den fientlighet som fanns i går har avtagit, säger korrespondent Cecilia Uddén. Statstelevisionen fortsätter att pumpa ut sin propagande om att det är utländska infiltratörer som sitter på torget, att de egentligen inte är egyptier och att alla utländska journalister är ute efter att svärta ner Egyptens rykte.

15:35

Röster från protesterande på torget insamlade av nyhetsbyrån Reuters:

Ahmed, 27 år:
– Varför skulle vi lämna torget nu? Jag vore en idiot om jag slutade nu efter alla mord och sabotage. Jag har varit här fyra dagar och förstår inte varför han inte förstår att han måste avgå. Vi vill inte ha El Baradei heller och inte muslimska brödraskapet, men en övergångsregering.

Abdel, 62 år:
– Jag kommer inte att tvätta mig eller ta mina mediciner förrän han (Hosni Mubarak) avgår. Vi behöver frihet, all frihet. Omar Suleiman är bra för att leda en temporär regering, vi välkomnar dem som gör det, även koptiska kyrkans överhuvud Shenouda.

Metwaly, 32 år:
– Vi lämnar inte torget. Vi behöver armén på vår sida, men de måste förstå att folkets revolution är här för att stanna.

15:09

Tv-kanalen Al-Jaziras kontor i Kairo attackerades under fredagen, meddelade tv-kanalen i ett kortfattat utskick.

"Okända gärningsmän tog sig in på al-Jaziras redaktion i Kairo och förstörde utrustning i lokalerna", löd meddelandet.

Den Qatarbaserade tv-kanalen förbjöds förra helgen av myndigheterna i Egypten.

14:41

I Kairo rapporterar tv-kanalen Al Jazeera att Mubaraktrogna grupper nu samlas på 6-oktoberbron i närheten av Tharirtorget där regimmotståndarnas stora manifestation pågår.

Det rapporteras också om en del nya våldsamheter utanför torget mellan de två grupperna.

Enligt al Jazeeras reporter är det omkring 300 meter mellan Pro-Mubarakgruppen och Tahrirtorget som är omgärdat av taggtråd och barrärer.

Soldater rapporteras omgruppea för att hålla isär de två grupperna.

14:35

Brittiske premiärministern David Cameron sade i Bryssel i dag att om den egyptiska regimen brukar våld mot demonstranter i Kairo i dag, kommer regeringen att förlora all internationell trovärdighet som fortfarande finns kvar, det rapporterar Reuters.

EU har fått kritik för att ligga efter USA:s president Obama i avståndstagande till egyptiske presidenten Mubarak. Brittiske premiärministern David Cameron verkar utmana de andra europeiska ledarna att inta en starkare ställning.

13:50

Egyptiska armén ska ha fått instruktioner att hjälpa utländska journalister och hindra att de attackeras.

Detta enligt uppgift från egyptiska regeringen. Armén ska skydda media från de civliklädda beväpnade grupper som gjort gatorna laglösa hette det i ett uttalande.

Fördömandena har kommit från bland annat Sverige, USA och Storbritannien mot att utländska journalister blivit måltavlor, misshandlats, hotats och gripits under protesterna i Egypten.

13:33

De människor som befinner sig på Tahrirtorget anses vara ett tvärsnitt av den egyptiska befolkningen, vad gäller kön, enicitet och religion, rapporterar tv-kanalen Al-Jazira.

13:22

Folket på torget skanderar nu mot regimen. "Folket vill att regimen faller!", "Avgå, avgå, avgå!", "Armén och folket står enade!", "Mördarna ska inför rätta!" är några av de slagord som hörs på Tahrirtorget, enligt Reuters.

13:17

Amr Mussa, ordförande för Arabförbundet och tidigare utrikesminister i Egypten, befinner sig på Tahrirtorget i Kairo, uppger hans kansli enligt AFP.

Mussa sade tidigare på dagen att han kan tänka sig att kandidera till presidentposten i Egypten.

13:15

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi sade vid EU-toppmötet i Bryssel att Egyptens övergång till demokrati bör ske "utan att bryta" med president Hosni Mubarak.

– Vi hoppas på en övergång till demokrati utan att behöva bryta med en president som Mubarak, som väst, och främst USA, anser vara vis, sade han.

13:00

Med anledning av säkerhetsläget skärper Utrikesdepartementet reserekommendationerna och avråder tills vidare från alla resor till Egypten. Tidigare har UD avrått från icke nödvändiga resor till Egypten.

12:30

Det råder en segerviss stämning på torget, berättar Ekots Cecilia Uddén direkt i Lunchekot. De hotfulla stämningarna från torsdagen märks inte just nu, berättar hon. Inget tyder på att Mubarak kommer att ge upp idag, säger Ekots Agneta Ramberg.

12:05

Murad, en av de som samlats på Tahrirtorget, säger till Ekots reporter att han inte tror att armén kommer attackera demonstranterna när det nu är så många som samlats på Tahrirtorget.

12:02

Tusentals människor samlas på Tahrirtorget efter fredagsbönen, rapporterar Agneta Ramberg. 

11:59

Fredrik Reinfeldt kommenterade i dag läget i Egypten, strax innan toppmötet med EU:s ledare i Bryssel. Statsministern säger bland annat att det finns en stor oro över den våldsanvändning som skett i Egypten.

11:21

Fredagsbönen inleddes klockan 11 och just nu råder lugn stämning på Tahrirtorget och tusentals väntar fortfarande på att komma förbi säkerhetskontrollerna och in på torget. Utanför torget är stämningen oroligare och säkerhetspådraget är fokuserat just på Tahrirtorget, uppger tv-kanalen Al-Jazira.

Läget just nu beskrivs som "lugne före stormen".

11:11

EU-ledarna som anlände till toppmötet i Bryssel manade till lugn och dialog i Egypten, rapporterar TT.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade enligt AFP att det nu är "absolut nödvändigt" att få till stånd en dialog mellan regimen och oppositionen.

Den brittiske premiärministern David Cameron sade att de eftergifter som regimen hittills gjort är otillräckliga.

– Ärligt talat har åtgärderna hittills inte levt upp till det egyptiska folkets krav, sade Cameron.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att de egyptiska myndigheterna måste garantera att fria och fredliga demonstrationer kan genomföras på fredagen.

10:49

Försvarsministern Mohammed Hussein Tantawi talade till folkmassan på Tahrirtorget, omgiven av soldater som bad åhörarna att sätta sig på marken, meddelar TT.

– Mannen har sagt till er att han inte tänker ställa upp igen, sade försvarsministern, och syftade på presidentens löfte att inte kandidera i presidentvalet i höst.

Försvarsministern upprepade också regeringens uppmaning till Muslimska brödraskapet, den största organiserade oppositionsrörelsen, att delta i dialog med regimen.

Tantawis besök mottogs väl av demonstranterna. "Armén och folket står enade", skanderade några.

10:23

På förmiddagen strömmar människor in till Tahrirtorget. Den militära närvaron vid ingångarna till Tahrirtorget är större i dag än tidigare.

För att komma in på torget måste invånarna först passera en säkerhetskontroll och visa legitimation, uppger tv-kanalen Al-Jazira. Sex militärfordon ska också ha anlänt till torget.

Under fredagsmorgonen rapporteras att Mubarak-anhängare ska ha stoppat bilar på huvudleden från Alexandria in mot Kairo, berättar vittnen till Reuters.

09:50

Egyptens försvarsminister och överbefälhavare Mohammed Hussein Tantawi besöker just nu Tahrirtorget tillsammans med ledare för armén, det uppger nyhetsbyrån Reuters.

09:43

Kameror som direktsänder har nu kommit igång igen från Tahrirtorget, det meddelar TT.

Bilderna visar tiotusentals människor som samlas för de regimkritiska demonstrationerna som väntas samla stora skaror efter fredagsbönen vid lunchtid i dag.

08:07

Oron är stor för att regimen planerar att trappa upp våldet mot dem som nu ockuperar Tahrirtorget i centrala Kairo, det berättar en aktivist för korrespondent Nils Horner i Kairo.

Rim, som hon heter, är en av dem som tillbringat natten på Tahrirtorget, omgiven av tusentals andra demonstranter. En del av dem är skadade efter senaste dagarnas våldsamheter. Hon säger att knappast någon kunnat sova, de oroar sig för vad som ska ske i dag, efter fredagsbönen.

Många demonstranter som nu ockuperar Tahrirtorget är rädda att om de ger upp nu så är inte bara en historisk chans att reformera Egypten förbi, de fruktar också att regimens hämnd mot dem kan bli brutal.

07:30

USA och Egypten uppges diskutera ett förslag om att president Mubarak ska avgå omedelbart. Samtidigt förbereder Kairoborna sig för ännu en stordemonstration.

06:58

Egyptens vicepresident Omar Suleiman förnekar att regeringstrogna krafter dödade demokratidemonstranter under natten till torsdagen.

Till NBC News säger han att de "uppförde sig väl".

-– Ingen har dödats med gevär eller av krypskyttar. Absolut inte, sade han.

06:01

Ekots utsände Nils Horner rapporterar att det nu råder ett spänt lugn inför dagen, som demonstranterna kallat för en "avgångsdag. Även de regimtrogna förbereder sig för demonstrationer, och det är en stor oro för fortsatta våldsamheter.

Frågan är hur militären kommer att agera. Armén har kommit med ett uttalande om att den inte kommer att skjuta mot demonstranterna.

Många demonstranter fruktar att våldet mot utländska journalister är ett sätt att få bort omvärldens ögon inför en utrensning av demonstranterna i centrala Kairo, rapporterar Nils Horner.

05:26

Det är fredag, ledig dag i den muslimska världen, och i dag väntas ytterligare omfattande demonstrationer i Egypten. Den ledarlösa proteströrelsen föddes på Facebook - med bland annat den så kallade 6:e aprilrörelsen, men nu verkar den av egen kraft. 

02:36

USA och diskuterar nu med den egyptiska ledningen ett förslag om att Egyptens president Hosni Mubarak ska avgå omedelbart, uppger New York Times.

Det är en tydlig skärpning i tonläget, uppger Ekots Ginna Lindberg i Washington. 

Enligt förslaget ska Mubarak lämna över makten till en övergångsregering ledd av vicepresidenten Omar Suleiman, stödd av den egyptiska militären och med flera oppositionsgrupper representerade.

Uppgifterna kommer från regeringstjänstemän och arabiska diplomater.

00:33

USA:s vicepresident Joe Biden har talat med Egyptens vicepresident Omar Suleiman på telefon. Enligt ett uttalande från Vita huset var Bidens buskap att den egyptiska regeringen är ansvarig för att se till att fredliga protester inte leder till våld.

Biden ska också ha uppmanat att båda sidor att vara återhållsamma. Han ska också ha framhållit att journalister och människorättsaktivister bör få utföra sitt arbete.

Rapporteringen från torsdag kväll:

23:22

Premiärminister Ahmed Shafiq sade att inrikesministern inte kommer att hindra fredliga demonstrationer under fredagen, rapporterade statstelevisionen.

Oppositionen hoppas samla upp mot en miljon demonstranter till Kairos gator.

Egyptisk polis ska ha gripit sju yngre ledare som ska ha varit med vid protesterna vid torget. Gripandet ska enligt AFP ha skett strax efter att de besökt oppositionsledaren Mohamed ElBaradei. Enligt släktingar ska personerna ha gripits utanför ett kafé vid pyramiderna i Giza, strax utanför Kairo.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fördömer i en skriftlig kommentar till TT "allt tillgripande av våld i Egypten".

"Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges. Jag hoppas att den svenske journalisten Bert Sundström som skadats allvarligt återhämtar sig så snart som möjligt. Enligt uppgift försöker nu personal från den svenska ambassaden i Kairo bege sig till sjukhuset där Sundström befinner sig", skriver Reinfeldt.

Också EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger sig ha uttryckt "stor oro över de oacceptabla attackerna på fredliga demonstranter" i ett telefonsamtal med vicepresidenten Omar Suleiman, enligt AFP.

22:09

Förutom angreppen på journalister har man enligt Ekots utsända Agneta Ramberg konfiskerat många av de kameror som har kunnat visa bilder från Tahrir-torget live.

– Det förefaller som om man är ute efter att genom angreppen på journalister och kameror som kan visa vad som sker att se till att världens ögon inte längre kan riktas mot Tahrir-torget i Kairo. Vart det sedan leder vet vi inte men det ser illavarslande ut, säger Agneta Ramberg, Ekots utsända i Kairo.

21: 44

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömer i ett uttalande dagens attacker mot journalister i Egypten. Hon uppmanar den egyptiska militären att skydda de fredliga demonstranterna och regimen att påbörja omedelbara samtal med oppositionen.

21:10

SVT:s reporter Bert Sundström är allvarligt skadad. Han befinner sig på ett sjukhus i Kairo, och opereras just nu för knivskador enligt SVT:s Aktuellt.

20:55

Egyptens president Hosni Mubarak säger ikväll att han skulle vilja lämna sitt uppdrag men inte kan eftersom det skulle bryta ut kaos i landet då.

Mubaraks utalande om att han tröttnat på sitt ämbete kommer i en , samtidigt som protesterna mot hans regim går in på den tionde dagen.

Presidenten som beklagar gårdagens blodspillan i Kairo säger samtidigt att han inte bryr sig om vad folk nu säger om honom och att han bara bryr sig om sitt lands öde.

SVT:s medarbetare Bert Sundström som försvann i Kairo under torsdagseftermiddagen hade ännu vid 20.30-tiden inte hörts av.

Egyptens vicepresident Omar Suleiman sade på torsdagen i en tv-sänd intervju att "restriktioner" i samband med framtida kandidaturer till presidentposten var nödvändiga.

Han lät samtidigt demonstranterna på Befrielsetorget förstå att det nu var dags att lämna platsen.

– Upphör med protesterna. Er krav har uppfyllts, sade vicepresidenten i intervjun som var hans första offentliga framträdande sedan han tillträdde posten.

Se bilder från Kairo


Om intervjuerna i texten

Av hänsyn till de intervjuade personernas säkerhet har Ekot valt att i vissa fall presentera dem utan angivande av deras hela namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".